Muziekprijs RTV Noord voor Jur Eckhardt

GRONINGEN - Jur Eckhardt uit Eelde heeft tijdens de Dag van de Groninger Muziek van RTV Noord de Grunny gekregen. Daarmee zet de omroep de veelzijdige Eckhardt in het zonnetje.
Jur Eckhardt (Groningen, 1949) is tekstschrijver, componist, muzikant, zanger, arrangeur en producer. Van uitvoerend muzikant aan het begin van zijn carrière verschuift zijn focus meer en meer naar het werk áchter de schermen.
In de jaren '60 speelde hij als toetsenist, gitarist en zanger in tal van noordelijke bands, zoals Blueshouse Fusion, Historic Soul en de hardrockband ASH-TRAY, de eerste Groninger band die regelmatig in het Amsterdamse Paradiso optrad.
In de jaren '70 vormde hij samen met Fries Wolma het duo Reno & Frisby. Hun single 'Colorado' was redelijk succesvol. Daarna vervolgde Eckhardt zijn weg als beroepsmusicus en speelde en zong hij ruim 20 jaar in allerlei bands, combo’s en orkesten, zoals Orkest Arie Ribbens, North Star Showband, The Highmore City Seven, en Orkest Bob Kelly. Daarnaast begeleidde Eckhardt in die periode vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten.
Samen met Eddy Harms richtte hij midden jaren '70 de productiemaatschappij North Star Productions. Ook werkte hij een tijdlang in de toenmalige RONO-studio (nu RTV Noord) als klankregisseur bij verschillende muziekopnames (van onder andere White Honey, AA & The Doctors, Paul & André). In 1981 verhuisde hij van Groningen naar Eelde en liet daar enige jaren later de JIP Sound Studio bouwen, inmiddels bakermat van veel plaat-, cd- en reclamewerk.
Door de jaren heen legde Jur Eckhardt zich steeds meer toe op componeren en tekstschrijven. Hij heeft zo'n 600 liedjes geschreven in de meest uiteenlopende genres: van 'Ik kom van Ziel' van Wia Buze tot 'Polonaise Hollandaise' van Arie Ribbens en 'Rosamunde' van Dennie Christian.
Intussen bekwaamde Eckhardt zich als producer, arrangeur en geluidstechnicus. In die rol werd hij verantwoordelijk voor het succes van regionale, nationale en internationale artiesten Zo produceeerde hij liedjes voor Lianne Abeln, Wia Buze, De Tuutjefloiters, Daipswale, Burdy, Imca Marina, Pé Daalemmer en Rooie Rinus, Börker Trio, Ben Zuur, Henk Wijngaard, De Boetenbaintjes, Bende van Baflo Bill, Voorheen De Bende, Mark en Tjark. Maar Eckhardt werke ook met Jan en Zwaan, Ard Eggens, Dennie Christian, Ronnie Tober, Het Sneeuwbal Trio, Ellen & The Moodmakers, Nico Haak, Hanny, Emile Hartkamp, Arie Ribbens, Gerard Schoonebeek, Koos Alberts, Anita Meyer, New Adventures, Salonorkest Pluche, The Javelins, Jacques Kloes, Marty, de Gouden Trompetten en Harry Rijnbergen.
Tussen 1996 en 2008 was hij Jur Eckhardt dirigent van het Eelder Shantykoor, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een koor van faam. Hij was verantwoordelijk voor alle koor- en muziekarrangementen en ook op de bühne droeg hij zijn steentje bij instrumentaal en vocaal.
De Grunny van RTV Noord is een muziekprijs die sinds 2010 wordt uitgereikt aan muzikanten of artiesten die met hun prestaties muziek uit de provincie Groningen stimuleren en waar mogelijk innoveren. In 2010 was Erwin de Vries de eerste winnaar van de Grunny, in 2011 kreeg Lianne Abeln 'm uitgereikt.