OM eist tot vijf jaar cel voor hennepteelt, witwassen en wapenbezit tegen hennepbende

Vier verdachten uit Groningen en Emmer-Compascuum hoorden tot vijf jaar cel tegen zich eisen vanwege het faciliteren van grootschalige hennepteelt, de productie van en handel in softdrugs, het witwassen van geld en wapenbezit. Het is de eerste inhoudelijke zitting in het onderzoek Mergel, waarbij volgende week drie andere verdachten voor de rechtbank moeten verschijnen.
De groep was zowel in Nederland als in Duitsland actief. De politie kwam de verdachten op het spoor op basis van anonieme meldingen uit Nederland en Duitsland, aangevuld met informatie uit gekraakte telefoonberichten. Bij een actiedag in februari vorig jaar van de politie werden op de verschillende locaties onder meer grote hoeveelheden contant geld, een grote hoeveelheid hennep en meerdere vuurwapens en munitie aangetroffen.
Stofzuiger met 85.000 euro erin verstopt
Een van de verdachten, een 43-jarige man uit Albanië, had vanaf 2011 een growshop, Greenland, in Emmen. Bij hem werd er 309 kilo hennep gevonden, gouden armbanden, edelstenen en een gele stofzuiger met daarin 85.000 euro aan contant geld. Dat zou allemaal crimineel geld zijn. Het geld zou volgens de verdachte afkomstig zijn van particuliere kopers. Omdat hij via de bank geen contact geld kon storten, moest hij het ergens kwijt. 'Inbrekers kunnen het zo niet vinden.'
Bij een 46-jarige verdachte werd in een zwarte koffer 45.000 euro aan contanten gevonden, met daarnaast ook gouden armbanden en juwelen. Een 54-jarige medeverdachte zou een sporttas met automatische wapens, waaronder een mitrailleur, en munitie op zolder hebben verborgen.
Miljoen euro omzet
De verdachten bestierden vijf productielocaties in Weiteveen, Oostwolde, Molbergen, Schwanewende en Hamburg. Sommige van die kwekerijen hadden meer dan 1.400 planten. Met de kwekerij in Schwanewende zou er een opbrengst van 1,6 miljoen euro zijn opgehaald.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft naar eigen zeggen veel bewijs in de zaak. Zo waren de verdachten te zien op camerabeelden, heeft de politie tapgesprekken opgenomen en sloegen telefoonmasten aan bij de locaties. Ook werd er naast DNA-onderzoek op achtergelaten spullen, zulk onderzoek verricht op de planten op de locaties. Daaruit bleek dat de planten afkomstig waren van dezelfde moederplant.
Dodelijke afloop
Het OM spreekt van ernstige feiten. 'Drugs gaan gepaard met vele andere vormen van criminaliteit en geweld. Niet zelden met dodelijke afloop.' Tegen de 54-jarige verdachte die allerlei zware wapens in zijn bezit had werd de hoogste straf geëist: zestig maanden. Tegen de eigenaar van de growshop, die een organisatorische rol had, werden 48 maanden geëist. De 46-jarige vrouwelijke verdachte kreeg een eis van 24 maanden te horen en een 51-jarige laatste verdachte dertig maanden.
Op woensdag 15 november komen de advocaten aan het woord en op maandag 20 november moeten drie andere verdachten in de zaak voor de rechtbank in Groningen verschijnen.
Het dossier in deze zaak beslaat zo'n zevenduizend pagina's. Het onderzoek valt onder het project Newton, dat bestaat uit meerdere interventieteams die zich in Noord-Nederland richten op het aanpakken van drugscriminaliteit en ondermijning richten en waarin nauw wordt samengewerkt met de Duitse politie. Die verstrekte in deze zaak informatie over de verdachten aan de Nederlandse politie.