Vertrouwen Westerwolde in aanpak overlast Ter Apel iets toegenomen

Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jan Been/RTV Noord
De hoop van bestuurlijk Westerwolde dat eindelijk de overlast van veiligelanders in Ter Apel wordt aangepakt, is een klein beetje toegenomen. Dat blijkt uit de reactie van de gemeente op een brief van staatssecretaris Christophe van der Maat (Asiel en Migratie).
Vorige week meldde de staatssecretaris al in een Kamerbrief dat het aantal plekken in de opvang van kansarme asielzoekers de komende maanden naar honderd wordt uitgebreid.

Meer plek voor kansarme asielzoekers

In de brief aan de gemeente Westerwolde doet Van der Maat er nog een schepje bovenop. Daar komt nu de belofte bij dat wekelijks honderd asielzoekers die geen kans hebben om te blijven, vanuit Ter Apel worden overgeplaatst naar andere locaties.
Dat gaat een stapje verder dan eerdere toezeggingen. Zo werd een eerste brief van de nu zieke staatssecretaris Eric van der Burg nog betiteld als 'teleurstellend'.

'Kleine stapjes in goede richting'

Erg groot is het vertrouwen op een goede afloop na deze nieuwe brief ook nog niet. Burgemeester Jaap Velema: 'Het zijn kleine stapjes in de goede richting. We houden de staatssecretaris aan zijn woord. Het is zijn verantwoordelijkheid en niet die van de gemeente Westerwolde. We volgen de uitvoering van zijn toezeggingen kritisch.'
Effect van maatregelen moet komende weken duidelijk worden
Eric van Oosterhout - Burgemeester gemeente Emmen
De brief is ook naar de gemeente Emmen gestuurd. Dat houdt verband met de overlast in het naast Ter Apel gelegen Drentse dorp Nieuw-Weerdinge. Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen houdt ook een fikse slag om de arm.
'Ik heb al eerder gezegd: eerst zien en dan geloven. Deze maatregelen zijn ons eind april al toegezegd. De praktijk moet in de komende weken duidelijk maken of de aanpak van de staatssecretaris en het COA ook daadwerkelijk effect sorteert.'

Reeks incidenten zorgt voor onrust

Er is de afgelopen maanden veel onrust in Ter Apel en Nieuw-Weerdinge over de overlast van de veiligelanders. Zo zijn er meerdere incidenten geweest, waarbij op diefstal betrapte asielzoekers werden achtervolgd door de plaatselijke burgerwacht. Eind vorige week was er nog een incident rond een kind dat in Ter Apel uit de armen van de moeder werd gerukt en gekust werd door een man.