Waar is de vermiste viskotter met Zoutkamper Peter van der Molen? Dit weten we tot nu toe

De AFKI, zoals de garnalenkotter tegenwoordig heet
De AFKI, zoals de garnalenkotter tegenwoordig heet © Omroep Flevoland
Veel is nog onduidelijk over de verdwijning van een viskotter met bemanningslid Peter van der Molen uit Zoutkamp. Samen met Corrie Zeilmaker uit Harlingen was hij aan boord van het schip, dat drie weken geleden van de radar verdween bij de Nigeriaanse kust.
De ervaren schipper Henk Visser, ook uit Harlingen, ging in Gambia van boord, omdat hij ziek was. Dat schrijft Omrop Fryslân. Het schip was onderweg van Nederland naar Congo.
De twee mannen die aan boord bleven nadat Visser in Gambia van boord ging, zijn samen verder gevaren. Sinds 24 oktober ontbreekt elk spoor. De laatste positie van het schip die bekend is, is zo'n 3000 kilometer voorbij Gambia.
Het schip vertrok vanuit Urk naar Afrika. Omroep Flevoland maakte deze reportage over het schip:
Garnalenkotter uit Zoutkamp vertrekt vanuit Urk naar Congo

Schipper zoekt vanuit Kameroen

Omrop Fryslân heeft geprobeerd contact te maken met schipper Henk Visser, maar dat is niet gelukt. Hij is op dit moment in Kameroen, waar hij met een boot op zoek is naar het vermiste schip. Vissers vrouw zegt dat ze ook niet elke dag contact met hem heeft, omdat dat op de oceaan niet mogelijk is.
Dit weekend kwam er een positief bericht uit Afrika. Visser zou iets gehoord hebben van een ander schip, dat contact had gehad met de vermiste kotter. 'Maar dat bleek een leugen', vertelt zijn vrouw aan Omrop Fryslân. Het andere schip had toch niks gehoord.
Familieleden van de bemanning zitten nu in spanning thuis, zegt Bennie Zeilmaker. Zijn broer is aan boord. 'Het is een heel klein bootje op een grote oceaan.'
Zeilmaker heeft een slecht weekend achter de rug. 'Toen we hoorden dat er contact was, kwamen we van de ellende in de hemel. En nu zitten we weer in de ellende.' Volgens Zeilmaker zoeken helikopters nu naar het schip.
Het is niet duidelijk hoe het contact met het schip verloren gegaan is. 'Er was nog genoeg brandstof aan boord', zegt de vrouw van Visser, hoewel anderen zeggen dat er een tekort aan was. 'En de satelliettelefoon was ook niet leeg.'

Overvaren of overvallen door piraten?

Zeilmaker wil er niet aan denken wat er gebeurd zou kunnen zijn, zegt hij. 'Misschien is het schip wel overvaren of door piraten overvallen.' De meeste piraten komen niet uit het oosten, maar uit het westen van Afrika. Daar is de Nederlandse marine ook betrokken bij missies tegen piraten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie zijn die missies bij Kameroen niet aan de orde.
De vermiste kotter is twintig meter lang en vier meter breed. Het schip is bijna zeventig jaar oud, en had oorspronkelijk Zoutkamp als thuishaven. Het is kortgeleden verkocht aan een kerk in Congo. Toen is de naam ook veranderd: Hoop op Zegen werd AFKI: Association des Femmes Kimbanguistes. Dat zijn de vrouwen van Kimbangu, de gemeenschap die het schip gekocht heeft.

Veranderen van naam brengt ongeluk

Schippers zeggen vaak dat het veranderen van een naam van een schip ongeluk brengt. Het is de tweede keer in korte tijd dat de naam veranderd is: bij het aanbrengen van de lange Franse naam was een spelfout gemaakt, dus dat moest opnieuw.
De Congolese gemeenschap die het schip gekocht heeft, wilde er sardines mee gaan vangen. Juist deze kotter was geschikt, omdat er net een nieuwe motor in was gezet.