Van Bergen bezorgt FC Groningen 3-1 winst op sc Heerenveen

FC Groningen wint van Heerenveen
FC Groningen wint van Heerenveen © RTV Noord\Stefan Bleeker
FC Groningen heeft woensdag een oefenduel tegen sc Heerenveen met 3-1 gewonnen. Thom van Bergen was de grote man met twee goals en een assist.
Eerder dit seizoen speelde FC Groningen ook een oefenpot tegen de Friese eredivisieploeg. Op sportpark Corpus den Hoorn in Groningen werd het toen 1-0 voor FC Groningen na een doelpunt van Noam Emeran. De 21-jarige buitenspeler stond woensdag op sportpark Skoatterwâld in Heerenveen in de basis voor de geblesseerde Luciano Valente.

Nick Bakker bijna volledig fit

Nick Bakker speelde de eerste helft in het hart van de defensie en is bijna volledig fit. De 31-jarige verdediger is met FC Groningen in gesprek over een contract en hoopt snel op witte rook. ‘We hebben gewacht tot hij een wedstrijd kon spelen. Als hij hier goed uitkomt dan lijkt dat een goede kant op te gaan. Ik vind dit belangrijk omdat het op kunstgras was. Dat deed iets met zijn gemoedstoestand, maar ik ben blij dat hij heeft gespeeld’, vertelt Lukkien.

Van Veen in Schotland

Kevin van Veen was niet aanwezig in Heerenveen. Hij heeft tot maandag vrijaf gekregen om bij zijn vriendin in Schotland te kunnen zijn. ‘Hij is eergisteren teruggevlogen, want ze hadden aan belangrijke afspraak in het ziekenhuis deze week, dus dan lijkt het me goed dat hij daar bij is’, zegt Lukkien.

Eerste kans voor de FC

De ploeg van Dick Lukkien kreeg op het kunstgrasveld in Friesland de eerste kans via spits Thom van Bergen na een strakke voorzet van Jorg Schreuders, maar de aanvaller had het vizier nog niet op scherp staan. De Friezen namen daarna het initiatief over en kwamen via Pelle van Amersfoort op 1-0.
De ploeg van Kees van Wonderen miste redelijk wat spelers waaronder Sven van Beek, Pawel Bochniewicz, Che Nunnely, Thom Haye, Osame Sahraoui en Luuk Brouwers.
Naarmate de eerste helft vorderde kwam FC Groningen steeds beter in de wedstrijd wat na een dik half uur in de verdiende gelijkmaker resulteerde. Schreuders gaf de bal wederom mee aan Van Bergen die nu wel koelbloedig voor de goal was. Johan Hove viel na een half uur geblesseerd uit nadat hij zich verstapte, maar zijn blessure lijkt mee te vallen. Hidde Jurjus was in het eerste helft ook een aantal keren belangrijk voor de Groningers, met goede reddingen op pogingen van: Melle Joop Witteveen en Simon Olsson.

Groningen beter in de tweede helft

Na rust, met een flink gewijzigd elftal trok FC Groningen de wedstrijd definitief naar zich toe, al had de ploeg meer moeten scoren. Snel na de pauze profiteerde Van Bergen van een fout van Andries Noppert en vlak voor tijd was het Kristian Lien die de eindstand op 1-3 bepaalde na een prima pass van Van Bergen.
FC Groningen was na rust beter
FC Groningen was na rust beter © RTV Noord\Stefan Bleeker
Lukkien was na afloop zeer te spreken over het spel van zijn ploeg. ‘Het was goed. De manier van spelen wordt beter. We hadden wel een stuk of zes goals moeten maken, maar in ieder geval creëren we genoeg kansen.’
Sc Heerenveen mocht in de tweede helft niet klagen dat de bal niet op de stip werd gelegd, want tot twee keer toe had FC Groningen een penalty kunnen krijgen. Eerst werd Van Bergen in de zestien neergelegd en een moment later werd Lien met een heupworp op het natte kunstgrasveld geworpen. De scheidsrechter liet echter doorspelen.
FC Groningen is vanwege interlandvoetbal komend weekend vrij en hervat volgende week vrijdag de competitie met een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven.
Opstelling eerste helft: Jurjus, Rente, Balker, Bakker, Määttä, Pelupessy, Hove (32’ Musampa), Schreuders, Emeran, van Bergen en Postema.
Opstelling tweede helft: Meijster, van Gelderen, Blokzijl, Peersman, Musampa (75’ Beukers), Pelupessy, de Jonge, Irandust, Abraham, van Bergen, Lien.