Natuurherstel Bourtangerveld: komt de adder terug naar Groningen?

Een adder
Een adder © Silvan Puijman/Het Groninger Landschap
Droog en schraal grasland is de ideale voedingsbodem voor de adder. De gifslang komt voor in Drenthe en in Duitsland en als het aan het Groninger Landschap ligt straks ook weer in Groningen.
Voor de terugkeer van de adder wordt het Oost-Groninger natuurgebied het Bourtangerveld binnenkort klaargemaakt. Boompjes worden met wortel en al uit de grond getrokken, soms gekapt en waar het kan herplant. 'De bedoeling is om een open, droog en schraal grasland te creëren', zegt landschapsbeheerder Silvan Puijman van Groninger Landschap. 'Ideaal leefgebied voor de adder.'
Het zou fantastisch zijn, een kroon op ons werk
Silvan Puijman - Groninger Landschap
De provincie Groningen verleent het Groninger Landschap subsidie voor dit natuurherstel om nieuw leefgebied voor reptielen te ontwikkelen. De provincie stelt € 74.200 beschikbaar voor de herstelwerkzaamheden.

Stikstof zorgt voor verdrukking

Het Bourtangerveld ligt tussen Vesting Bourtange en de Duitse grens en biedt ook leefruimte aan veel bijzondere soorten planten als klokjesgentiaan, steenanjer en grauwe klauwier. Het stikstofgehalte in de bodem heeft effect op het droog schraalland. Door stikstof groeien bomen als zwarte elzen en berken extra snel. Dit zorgt ervoor dat andere planten worden verdrukt.
Landschapsbeheerder Silvan Puijman van Groninger Landschap
Landschapsbeheerder Silvan Puijman van Groninger Landschap © Remco in 't Hof/RTV Noord

Populatie vlak over de grens

'We weten dat er hier vlak over de grens een gezonde populatie adders leeft, de kans bestaat echt wel dat ze ervoor kiezen om zich bij ons te vestigen', zegt Puijman hoopvol. 'Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, een kroon op ons werk. Je hebt al de zeearend, de bever, de das en in dit gebied zou het mooi zijn als we de adder weer zien.'
Bekijk wat er moet gebeuren voor de adder zijn herintrede doet:
Bourtangerveld wordt adderproof gemaakt