Onbegrip over pro-Palestina bijeenkomst in voormalige jeugdsynagoge: 'Pure provocatie'

Een eerdere Palestina-demonstratie, op de Vismarkt in Groningen
Een eerdere Palestina-demonstratie, op de Vismarkt in Groningen © RTV Noord
Meerdere partijen in de gemeenteraad van Groningen hebben geschokt gereageerd op een pro-Palestina bijeenkomst die afgelopen weekend is gehouden in de leegstaande jeugdsynagoge in de Stad.
De synagoge, die in bezit van de gemeente is, staat leeg en is sinds enige tijd gekraakt. Afgelopen weekend stonden de krakers toe dat er een pro-Palestina werd georganiseerd. Dat dat juist in een synagoge plaatsvond wekt onbegrip bij met name CDA, D66 en PVV. ‘Was de gemeente vooraf op de hoogte?’, vraagt D66 zich af.
'Onacceptabel en pure provocatie’, klinkt het vanuit het CDA.

Organisatie op andere gedachten brengen

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) blijft diplomatiek als hem gevraagd wordt naar het hoe en waarom. 'Wij vonden dit een bijzondere bijeenkomst op een bijzondere plek', antwoordt hij namens het stadsbestuur op vragen van het CDA.
'Dit heeft bij ons voor ongelofelijk veel verbazing en onbegrip gezorgd', zegt Jalt de Haan (CDA). 'Een ieder mag een pro-Palestina bijeenkomst organiseren, maar moet dat nou juist in de synagoge?', zegt hij vol verbazing.
Wij waren op de hoogte
Rik Niejenhuis, wethouder PvdA
Voor D66 is het van belang of de wethouder van tevoren op de hoogte was van de bijeenkomst. Dat was het geval, zo laat Van Niejenhuis weten. 'Wij waren op de hoogte en hebben samen met de politie geprobeerd om de organisatie op andere gedachten te brengen. Dat is niet gelukt.'
De gemeente had de wet niet aan haar zijde staan om verder in te grijpen: 'We kunnen niet veel.'

'Machteloos'

De jeugdsynagoge in het stadscentrum is gekraakt en dat kan zomaar nog een tijdje het geval zijn. De gemeente heeft namelijk geen concrete plannen met het pand. Zolang dat niet het geval is zal de rechter de krakers ook niet uit het pand laten zetten, zo zegt de wethouder. Tegelijkertijd heeft hij geen signalen gekregen dat er binnenkort opnieuw een pro-Palestina bijeenkomst georganiseerd gaat worden. Voor het CDA voelt de situatie machteloos.
Volgens de wethouder is de gemeente niet volkomen machteloos. 'Als ze weer zoiets willen doen, dan kunnen we misschien een alternatieve plek aanbieden', aldus van Niejenhuis nadat de VVD die suggestie heeft gedaan.
In de tussentijd gaat de gemeente zich beraden wat te doen met de jeugdsynagoge. 'We hebben wel een aantal scenario’s, maar we hebben nog wel even de tijd nodig om de boel op een rij te zetten.'