Van Noordlaren tot Lauwersoog: meer Groningers kunnen subsidie van 10.000 euro aanvragen

Een warmtepomp
Een warmtepomp © Henk Jansen
Inwoners aan de randen van het bevingsgebied kunnen de komende weken een subsidie van 10.000 euro aanvragen. Het geld is bedoeld om de woning te verduurzamen of te verbeteren, zoals het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp, een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer.
De SNN-subsidie is bedoeld voor woningeigenaren die geen deel uitmaken van het versterkingsprogramma.

14.500 extra adressen

Sinds woensdag kunnen inwoners van onder meer Zoutkamp, Lauwersoog en Noordlaren de subsidie aanvragen. Tot aan het einde van dit jaar komen daar wekelijks nieuwe plaatsen bij. Zo kunnen ook inwoners van Veendam, Blauwestad en een deel van Winschoten straks deze subsidie aanvragen.
In totaal breidt het ministerie van Economische Zaken de subsidie met 29 postcodes uit. Daardoor komen 14.500 adressen extra in aanmerking voor de 10.000 euro. Een volledig overzicht van de postcodes is te vinden op de site van Samenwerkingsverband Noord-Nederland, waar inwoners de subsidie kunnen aanvragen.
Het uitbreidingsgebied is te zien op deze kaart:
De subsidie was al beschikbaar in de donkere provinciedelen. De lichte komen daar nu bij.
De subsidie was al beschikbaar in de donkere provinciedelen. De lichte komen daar nu bij. © SNN

In de rij

Het gaat om de subsidie waarvoor duizenden Groningers bijna twee jaar geleden urenlang in de rij stonden. Er ontstond een stormloop, omdat van tevoren al duidelijk was dat er onvoldoende geld was voor iedereen . Het kabinet trok vervolgens extra geld uit voor de regeling, waardoor er nu voldoende budget is.
De subsidiewachtrij voor het gemeentehuis in Winsum vorig jaar
De subsidiewachtrij voor het gemeentehuis in Winsum vorig jaar © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Inwoners hebben tot en met 31 december 2025 om de subsidie aan te vragen.