Oranje-talenten oefenen aan de Langeleegte: 'De locatie leent zich hier prima voor'

De Langeleegte in Veendam
De Langeleegte in Veendam © ANP
Aan de Langeleegte in Veendam wordt donderdagavond en zaterdagmiddag gevoetbald door het Nederlands elftal onder achttien jaar. De tegenstander is Zweden. De voorzitter van Veendam 1894 verwacht veel publiek.
Volgens Jeroen Adam van Veendam 1894 komen ruim 2.500 toeschouwers af op beide duels. Het kan daarbij zomaar meespelen dat de kaartjes gratis zijn.

Samenwerking met Assen

Het is voor het eerst sinds jaren dat interlands worden gespeeld in het stadion van de voormalige BV Veendam. 'Dat is in samenwerking gegaan met Achilles 1894 uit Assen. Zij hebben ook wat wedstrijden van de talenten van Oranje en zij zochten een partnerclub en vanuit daar is er contact met ons gelegd en hebben we een samenwerking bewerkstelligd.'

Nog geen overwinning van Oranje in Veendam

Het is lang geleden dat er een Oranjeteam in Veendam heeft gespeeld. De laatste wedstrijd was op 10 mei 2000 tussen Oranje onder 19 en Noorwegen onder 19. Destijds eindigde het duel in 2-2. De Nederlandse doelpunten werden allebei gemaakt door Saïd Boutahar.
Voor 2000 werd er pas één keer eerder in Veendam gespeeld. In 1973 eindigde Oranje onder 19 (met onder andere Tscheu La Ling) tegen Polen onder 19 in 2-1 voor Polen.

Accommodatie voldoet

De accommodatie in Veendam voldoet nog steeds aan eisen in het huidige voetbal. 'Ze eisen best wel veel, zoals afmetingen van het veld en de kleur van het doelnet. En ruimtes die je ter beschikking moet stellen. Dus wij boffen met deze locatie.'
De amateurclub Veendam 1894, vaste bespeler van het stadion, hoopt vaker interlands naar de Langeleegte te halen, zegt Adam. 'De locatie leent zich hier prima voor.'

Talenten

In Oranje onder de achttien jaar zit aardig wat talent. 'Zijn al wat jongens die af en toe aangesloten zijn bij het eerste van een bvo (betaalde voetbalorganisatie, red.). Dit zijn de talenten die het straks moeten doen', zegt Adam.
De selectie voor het tweeluik met Zweden is hier te vinden. AZ levert de meeste spelers af (7), gevolgd door Ajax (5) en Feyenoord (3).
De eerste wedstrijd tegen Zweden is donderdagavond om 18.30 uur. Het tweede vriendschappelijke duel tegen de Scandinaviërs is zaterdagmiddag om 15.00 uur.