Van lasergamehal tot parkeerplaats: deze bijzondere stembureaus vind je in Groningen

Target Lasergame in Groningen, Museum Westerwolde in Bellingwolde en de openbare parkeerplaats in Termunterzijl
Target Lasergame in Groningen, Museum Westerwolde in Bellingwolde en de openbare parkeerplaats in Termunterzijl © Eigen foto en Google Street View
Dorpshuizen, gemeentehuizen of woonzorglocaties: de meeste stembureaus tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zijn altijd op plekken die vrij gewoontjes zijn. Maar niet overal in onze provincie is dat het geval. We hebben drie bijzondere stemlocaties uitgelicht waar je woensdag terechtkunt.
De kans dat je een wapen op je gericht krijgt na het uitbrengen van je stem is niet heel groot, maar als dat ergens gebeurt is die kans het grootst aan de Oosterkade in Stad. Gekheid natuurlijk, maar op die plek zit Target Lasergame gevestigd.
Het is de derde keer dat de lasergamehal in het stadscentrum als stembureau fungeert, vertelt eigenaresse Sylvia Louwsma. Toen de gemeente Groningen indertijd een oproep deed om ruimtes beschikbaar te stellen om te stemmen, hapte ze toe.
Ik ben hier altijd de eerste die mag stemmen
Sylvia Louwsma - Target Lasergame
'Het is natuurlijk ook een beetje reclame maken, al heb ik geen idee of het daadwerkelijk iets heeft opgeleverd', zegt ze. Los daarvan krijgt Louwsma leuke reacties op de originele stemlocatie. 'Onze entree is aan de kleine kant en veel mensen zijn verbaasd over de ruimte die er nog achter zit.'
Een potje lasergamen na het uitbrengen van je stem zit er niet in. 'Nee, dat kan die dag niet. En stemmen met een infraroodstraal lukt ook niet', lacht ze. Voordelen heeft de locatie voor haar persoonlijk wel: 'Elke keer als bij ons gestemd kan worden, ben ik de eerste die mag', grijnst ze.

Stemmen tijdens 't Duuster

Wie in Bellingwolde woont, kijkt er al niet meer van op, maar voor buitenstaanders is dat anders. Want inwoners van het streekdorp kunnen hun stem al jarenlang uitbrengen in Museum Westerwolde, dat dankbaar gebruikmaakt van de aanloop.
'Mensen komen natuurlijk om te stemmen, maar een heel aantal loopt ook even het museum in', vertelt Hesther Bakker van het museum. 'Je kunt bij ons stemmen in de ontvangstruimte, maar we schermen de boel niet af met hekjes. We vinden het juist leuk om het museum op zo'n dag ook aan mensen te kunnen laten zien.'
Je geeft mensen op deze manier ook een andere reden om binnen te stappen
Hesther Bakker - Museum Westerwolde
Als Bennewolmers hun stem hebben uitgebracht én een leuke indruk aan het museumbezoek hebben overgehouden, is Bakker al dik tevreden, zo zegt ze. 'Laat ik het zo zeggen: we zien er de voordelen van in om een stemlokaal in het museum onder te brengen, je geeft mensen op deze manier ook een andere reden om binnen te stappen.'
Wie de moeite neemt om na het uitbrengen van het stem het museum te bezoeken, kan genieten van de tentoonstelling Duuster, waarin het donker van het Groninger land wordt belicht.

Tijdelijke oplossing

Geïmproviseerde stemlocaties zijn er ook en dat zorgt in Termunterzijl voor een bijzondere situatie. Daar kunnen mensen hun stem uitbrengen op de openbare parkeerplaats naast de brug in het dorp. 'Eerder kon in Termunterzijl altijd in de gymzaal worden gestemd, maar die staat op de nominatie om gesloopt te worden', legt Priscilla Raangs-Reiffers uit.
Met het verkiezingsteam van de gemeente Eemsdelta waar ze deel vanuit maakt, is vervolgens gekeken naar alternatieven. 'En die konden we niet vinden. Toen kwamen we uit op het plaatsen van een tent op de parkeerplaats.'
Het was óf niks, óf dit
Priscilla Raangs-Reiffers - Verkiezingsteam Eemsdelta
Ze benadrukt dat de kans groot is deze ietwat bijzondere stemlocatie eenmalig is. 'We vinden het gewoon belangrijk dat er in het dorp gestemd kan worden, dat was ons uitgangspunt. Het was óf niks, óf dit. Daarom deze tijdelijke oplossing', zegt Raangs-Reiffers.
Mensen hoeven zich in de 'stemtent' overigens geen zorgen te maken over bibberende stemmentellers of verkleumde vingers in het stemhokje. 'We gaan een luxe tent laten plaatsen die goed toegankelijk is - ook voor minder validen - een goede vloer heeft, over toiletten beschikt én goed verwarmd is', legt ze uit. Inwoners van Termunterzijl zijn hiervan per brief op de hoogte gesteld.

Hier zie je waar je kunt stemmen

In het kaartje hieronder kun je zien waar jij in jouw gemeente kunt stemmen. Je kunt je eigen gemeente aanklikken, en inzoomen. Als je op een bolletje klikt, zie je de adresgegevens en de sluitingstijd van het stembureau. Tik hier als de kaart niet goed werkt.