Van Silicon Valley naar Groninger klei: bouw datacenter Google in Winschoten van start

De bouwgrond van Google in Winschoten
De bouwgrond van Google in Winschoten © Marco Grimmon/RTV Noord
Techreus Google is in Winschoten gestart met de voorbereidingen voor de bouw van een datacenter. Het braakliggende terrein aan de oostkant van Winschoten is omgedoopt tot een enorm bouwterrein.
Google: ‘We voeren momenteel voorbereidende werkzaamheden uit op de locatie, om de volgende fase in het bouwproces van het datacenter te starten.’

Nieuw industrieterrein

Google kocht in 2021 een stuk grond ter grootte van vijftien hectare op ‘Hoogebrug drie’, een stuk industrieterrein dat op dat moment nog niet is ontwikkeld. Daarmee zou de gemeente Oldambt drie miljoen euro hebben verdiend.
Ondertussen is het hele terrein omgedoopt tot één grote zandvlakte, volledig omheind door hekken. Op veel plekken staan camera’s, meerdere trekkers, een hijskraan en er loopt een man die metingen uitvoert. Zijn collega’s houden zich op in een bouwkeet van twee verdiepingen die op het terrein is neergezet.

'Kleine satellietlocatie'

Het datacenter is volgens Google nodig, als uitbreiding van het bestaande complex in de Eemshaven. ‘De kleinschalige satellietfaciliteit die we in Oldambt willen opzetten, zal bijdragen aan het garanderen van betrouwbare datadiensten aan onze klanten in de regio.’
Google is gevraagd wanneer het datacenter af moet zijn. Een woordvoerder kon daar nog niets over loslaten.
Het terrein van Google loopt tot in de verte door
Het terrein van Google loopt tot in de verte door © Marco Grimmon/RTV Noord