NAM wil Groningenveld eerder sluiten: 'Oktober 2024 is onlogisch'

Het hoofdkantoor van de NAM in Assen
Het hoofdkantoor van de NAM in Assen © Martin Drent/RTV Noord
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in beroep tegen het gasbesluit van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw. Volgens de NAM is het besluit van Vijlbrief om het Groningenveld in het najaar van 2024 definitief te sluiten 'onlogisch'.
Ook vindt het bedrijf dat er onvoldoende duidelijkheid is over de verplichtingen van de NAM. Eerder gingen de Groningse overheden al in beroep tegen het gasbesluit.
In het besluit van Vijlbrief (D66) is vastgelegd dat het Groningenveld per 1 oktober 2024 definitief sluit. Tot die tijd wordt de NAM geacht het veld weer op te starten indien het erg koud wordt. De gaskraan is sinds 1 oktober van dit jaar voorlopig dichtgegaan.

NAM wil Groningenveld eerder sluiten

Volgens de NAM is het onlogisch om het veld tot 1 oktober 2024 open te houden en ze pleit daarom voor het eerder definitief sluiten van het Groningenveld. Volgens het bedrijf is de kans dat er na 1 april 2024 nog strenge vorst zal voorkomen zeer klein en zal de gaswinning dus ook niet meer nodig zijn.
Desondanks moeten het gasveld operationeel worden gehouden. Dit houdt in dat er personeel moet worden ingepland en ook regulier onderhoud moet worden uitgevoerd.

Helderheid

Ook wil het bedrijf helderheid hebben over wat de staatssecretaris in de tussentijd van de NAM verwacht. In het gasbesluit is vastgelegd dat de NAM bij aanhoudende strenge vorst, de gaswinning weer opstart.
De NAM zegt nu dat het bedrijf niet kan garanderen dat de winning, vanuit stilstand en bij koude temperaturen, op tijd voldoende kan worden opgestart. Het bedrijf stelt zich er wel voor te willen inspannen, maar vindt de omschrijving in het gasbesluit daar te vaag over.

Geen reactie Vijlbrief

Staatssecretaris Vijlbrief wil niet reageren op het besluit van de NAM om naar de rechter te stappen. Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat het elke organisatie vrij staat om in beroep te gaan.