Groninger Titanic-kok herdacht met ijsmonument

GRONINGEN - Op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum in de stad Groningen is zaterdagochtend een tijdelijk monument ter nagedachtenis aan Hendrik Bolhuis onthuld.
Bolhuis voer 100 jaar geleden mee als scheepskok aan boord van de onzinkbaar geachte Titanic. Hij overleefde de ramp met het passagiersschip, dat op 14 april 1912 na een aanvaring met een ijsberg naar de bodem van de zee verdween, niet.
Destijds lichtte de toenmalige burgemeester de familie in over het lot van Hendrik Bolhuis. De familie dacht dat Hendrik op een heel ander schip verbleef en dat hij in maart/april 1912 met verlof een weekje thuis zou komen. Echter, Hendrik Bolhuis bleef voor eeuwig op zee.
Burgemeester Peter Rehwinkel onthulde samen met familieleden van Bolhuis het monument; een in een blok ijs ingevroren foto van Bolhuis. Daarmee werd het 100 jaar oude lot van de Groninger scheepskok in het heden bezegeld. De plechtigheid werd afgesloten met een muzikale ode aan Bolhuis door muziekgezelschap GOOV dat in juni de musical 'Titanic' zal opvoeren in de Stadsschouwburg.