Kijk het Groningse Verkiezingsdebat vanavond live bij RTV Noord

Verkiezingsposters voor de Kamerverkiezingen in Stad
Verkiezingsposters voor de Kamerverkiezingen in Stad © Benno de Jongh/RTV Noord
Met de Tweede Kamerverkiezingen van komende woensdag op komst, zijn de lijsttrekkers van de partijen continu in beeld. Maar wat vinden de Groningse kandidaten? Zij zijn maandagavond aan zet in Het Groningse Verkiezingsdebat.
'Natuurlijk zijn er veel landelijke debatten, maar daarin hoor en zie je de lijsttrekkers. Wij willen graag de Groningse kandidaten aan het woord laten. Hoe denken zij ons in Den Haag te vertegenwoordigen en waar staan hun partijen voor?', zegt presentator Eva Hulscher.

Maandagavond 20.00 uur

Het debat wordt vanaf 20.00 uur gehouden in Forum Groningen en is een samenwerking van RTV Noord met Dagblad van het Noorden, OOG TV en Forum Groningen. Via de website en app van RTV Noord kan je het live volgen. Hulscher (RTV Noord) doet de presentatie samen met Leonie Sinnema (Dagblad van het Noorden).

'Willen weten waar ze voor staan'

'Ik vind het ontzettend leuk om dit samen met Leonie Sinnema te presenteren', zegt Hulscher. 'We zijn voorbereid om de kandidaten het vuur na aan de schenen te leggen. Hoewel, het zou het mooiste zijn als we niet zoveel hoeven te doen. Ze moeten natuurlijk vooral met elkaar in debat, daar steekt de kijker het meeste van op. We willen weten waar de kandidaten voor staan, zodat we woensdag 22 november een goede keuze kunnen maken in het stemhokje.'

Vier grote thema's

Er wordt gedebatteerd aan de hand van vier grote verkiezingsthema's: bestaanszekerheid, leefbaarheid, migratie en duurzaamheid/energie. Hulscher: 'Per thema hebben we twee stellingen waar de kandidaten in wisselende samenstellingen over debatteren. Tussen de debatten door proberen we hen een beetje beter te leren kennen. Op welke manier we dat doen, verklap ik nog niet.'
Deelnemers aan het debat
CDA: Jalt de Haan (plek 19)

VVD: Roelien Kamminga (plek 9)

ChristenUnie: Stieneke van der Graaf (plek 9)

D66: Wieke Paulusma (plek 7)

GroenLinks-PvdA: Julian Bushoff (plek 8)

SP: Sandra Beckerman (plek 2)

BBB: Herma Hemmen (plek 17)

Partij voor de Dieren: Janette Bosma (plek 16)

NSC: Annemarie Heite (plek 22)

De PVV is ook uitgenodigd, maar is niet ingegaan op de uitnodiging.

De kandidaten zijn enige tijd geleden uitgenodigd, op basis van de hoogst genoteerde posities in de peilingen.