Helft verdachten explosies Winschoten en Stad langer vast

Scherven op de grond na de tweede explosie in de Herestraat in Groningen
Scherven op de grond na de tweede explosie in de Herestraat in Groningen © ProNews
De helft van de acht jongeren uit Tilburg die worden verdacht van de explosies in Winschoten en Groningen blijft langer vast zitten. Vier jonge vrouwen die hiervoor ook waren aangehouden zijn inmiddels op vrije voeten.
Bij twee verdachten van brandstichting bij een kapperszaak in Winschoten is het voorarrest verlengd met negentig dagen. De andere twee die nog vastzitten blijven in elk geval nog dertig dagen achter slot en grendel. Een verzoek van een van hen om directe vrijlating is afgewezen.
De drie Tilburgse vrouwen van 18 en 19 jaar die waren aangehouden voor de explosies bij een beautyshop in de Herestraat in Stad op 12 september zijn wel vrij, maar ze blijven verdachten. Dat geldt ook voor de vierde vrouwelijke verdachte, die samen met de nog vastzittende jongemannen wordt verdacht van de brandstichting in Winschoten. Dat was op 16 september.
Een 17-jarige jongen wordt als enige verdacht van zowel de brandstichting in Winschoten als de explosie in de Herestraat. Hij zit net als drie medeverdachten van die brandstichting voorlopig nog wel even vast.

Rivaliserende bendes

De afgelopen maanden werden Winschoten, Oude Pekela en Groningen geteisterd door schietpartijen, brandstichting en explosies. Deze geweldexplosie vloeit voort uit een al langer sluimerend conflict tussen twee rivaliserende drugsbendes in Oost-Groningen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Politie in de Langestraat in Winschoten
Politie in de Langestraat in Winschoten © Persbureau Meter
Een van de hoofdverdachten stond vorige week voor het eerst voor de rechter. Het gaat om de 58-jarige Hussein A. uit Winschoten. Hij moest zich in die pro forma-zitting verantwoorden als verdachte van zowel een steek- als een schietpartij op 6 juli op twee plekken in Winschoten. Na die incidenten barstte het bendegeweld los met aanslagen op winkelpanden en huizen in Winschoten, Oude Pekela en de Stad. Ook werd op panden geschoten. Dat bendegeweld duurde tot eind september.

Kwaad daglicht

Advocaat Jan-Hein Kuijpers ontkende na afloop van de rechtszaak met klem dat Hussein A. achter deze aanslagen zit. Volgens hem is dit allemaal op touw gezet door de opponenten van Hussein om zijn cliënt in een kwaad daglicht te stellen.
Bij het bendegeweld draait het om ruzie tussen Hussein A. en zijn zonen aan de ene kant en aan de andere kant Omar K., die al langere tijd met elkaar in de clinch liggen. Bij een deel van de aanslagen was er een rechtstreeks verband met Omar. Zo verdiende zijn vriendin haar brood bij de beautyshop in de Herestraat in Groningen en is de eigenaar van de getroffen kapperszaak in Winschoten een vriend van hem.
Het bendegeweld leidde tot grote onrust in Oost-Groningen en Stad. Een explosie op 20 september bij een woning aan de Wezellaan in Winschoten was de laatste.