Vermiste kotter gevonden, bemanning gezond: 'We zijn euforisch'

De kotter AFKI wordt op sleeptouw genomen door de Nigeriaanse marine
De kotter AFKI wordt op sleeptouw genomen door de Nigeriaanse marine © Omrop Fryslân
De garnalenkotter AFKI met een bemanningslid uit Zoutkamp, die voor de kust van West-Afrika vermist was, is terecht. Er is ook voor het eerst contact gelegd met de twee bemanningsleden. Ze verkeren in goede gezondheid, bevestigt de Nederlandse politie. 'De oorzaak van de vermissing was waarschijnlijk brandstoftekort.'
Het contact is gelegd tussen de maritieme politie van Den Helder en een sleepboot van de Nigeriaanse marine. Die marine sleept momenteel de kotter AFKI naar een Nigeriaanse haven. Omdat dat heel langzaam gaat, kan dat nog veertig uur duren, schrijft Omrop Fryslân.

Ongerustheid sinds 24 oktober

Over de kotter en het lot van de bemanning bestaat sinds 24 oktober veel ongerustheid. Het schip voer voor de westkust van Afrika toen het van de radar verdween. Het was vanuit Nederland onderweg naar Congo-Kinshasa.
De AFKI, zoals de garnalenkotter tegenwoordig heet
De AFKI, zoals de garnalenkotter tegenwoordig heet © Omroep Flevoland
Donderdag kwamen er berichten dat de viskotter getraceerd zou zijn, aan de hand van radiosignalen die zijn opgevangen door satellieten. Toen was er nog geen contact met de bemanning.
We zijn euforisch. Maar mijn broer weet waarschijnlijk niks van de commotie
Bennie Zeilmaker - broer van een van de opvarenden

'Toestand van opvarenden is goed'

Er waren drie bemanningsleden aan boord: twee mannen uit Harlingen, onder wie de schipper, en Peter van der Molen uit Zoutkamp. De schipper, Henk Visser (68), is in Gambia van boord gegaan, omdat hij ziek werd.
De andere mannen, Corrie Zeilmaker uit Harlingen en Peter van der Molen, zijn samen verdergegaan.

'Waarschijnlijk brandstoftekort'

'We gingen er steeds vanuit dat ze een tekort hadden aan brandstof', zegt Bennie Zeilmaker, de broer van de vermiste opvarende uit Harlingen. 'Dat blijkt nu dus ook zo te zijn. Ze hebben wat brandstof gekregen van een andere boot, waardoor ze weer even de motor konden starten en ook weer stroom kregen. Daardoor waren ze ook weer goed zichtbaar op de radar.'
'We zijn euforisch', zegt Zeilmaker tegen de Omrop, 'Er viel een last van ons af, al weet mijn broer waarschijnlijk niks van de commotie hier. Dat ze in leven zijn was al een hele opluchting, en dan zijn ze ook nog eens in goede gezondheid...'
Zeilmaker hoopt zo snel mogelijk contact te krijgen met zijn broer. De kotter vertrok een aantal weken geleden vanuit Nederland naar Congo. Op 24 oktober verdween het van de radar. Gisteren werd het schip voor de kust van Nigeria gelokaliseerd. Daar wordt het nu ook naar toe gesleept.