Zwemwedstrijden in Sodom: 'Ook al worden ze laatste, staan ze nog te juichen'

Scheidsrechter Stoffer Rustebiel in gesprek met Derk Bosscher
Scheidsrechter Stoffer Rustebiel in gesprek met Derk Bosscher © RTV Noord
Stichting De Brug hield vandaag in Sodom (Winschoten) zwemwedstrijden. De stichting organiseert sport, spel en recreatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Expeditie Grunnen was erbij.
'Ík had eerlijk gezegd nooit wat met zwemmen', zegt scheidsrechter Stoffer Rustebiel, 'totdat mijn dochter begon te zwemmen. en dat is dertig jaar geleden.' Zowel hij als zijn vrouw zijn toen de zwemsport ingerold; eerst als jurylid, nu is hij scheidsrechter voor de bond, zijn vrouw kamprechter.
'Het zijn geweldig mooie wedstrijden. We hebben te maken met zeer enthousiaste zwemmers. Ook al worden ze laatste, dan staan ze nog te juichen. En dat is voor ons mooi. Ze komen ook bij je: hé ben jij er ook weer, wat leuk. Zo gait dat', zegt Rustebiel al even enthousiast.
Ik dacht, ik pak hem
Maaike Graver - kampioen tweehonderd meter vrije slag
Het enthousiasme is ook af te zien aan zwemster Maaike Graver. 'Ik dacht, ik pak hem', zegt ze doelend op de overwinning op de tweehonderd meter vrije slag. 'Ik heb de tweehonderd meter voor het eerst gezwommen, dat zijn acht banen.'
Graver zwom de tweehonderd meter sneller dan ze ooit in de training heeft gedaan. 3.35.73 minuut. En de tip van haar coach zit er goed in: 'Nooit opgeven, gewoon doorzwemmen.'
Dit en meer is te zien in Expeditie Grunnen. Bekijk hier de aflevering van zaterdag:
Expeditie Grunnen bezoekt zwemwedstrijden in Sodom