Rond de zomervakantie duidelijkheid over het bruggenprobleem in Pekela

Een van de bruggen over het Pekelder Hoofddiep
Een van de bruggen over het Pekelder Hoofddiep © Erik Schipper
De gesprekken met Pekelders over het bruggenprobleem zitten erop. Inwoners konden de gemeente laten weten hoe zij denken over de toekomst van het Pekelderdiep en de op dit moment nog 34 bruggen die daar overheen liggen.
Dat aantal gaat de komende jaren flink naar beneden, omdat Pekela de bruggen nooit goed heeft onderhouden en nu geen geld heeft om het achterstallige onderhoud in te halen. Maar welke bruggen blijven liggen? Dat blijft ook nu nog de grote vraag.

'Boven verwachting'

De gemeente Pekela organiseerde een tiental bijeenkomsten waarin de Pekelders hun mening konden geven. Ze gingen niet allemaal door, omdat er te weinig animo was. Toch is wethouder Reiny Kuiper tevreden met de opkomst.
‘Je weet nooit wat je kunt verwachten, maar ik ben blij verrast. Het aantal mensen dat op de bijeenkomsten afkwam vind ik echt boven verwachting. Natuurlijk vinden mensen ook wat van wat er aan de hand is, maar er werd vooral met z'n allen nagedacht over de toekomst.’
Hoe die toekomst eruit komt te zien, blijft nog even de vraag. Kuiper: ‘Alle aanwezigen hebben op kaartjes geschreven wat zij belangrijk vinden. Een onderzoeksbureau gaat daarmee aan de slag. Daar komen vervolgens drie scenario's uit. Die willen wij voorleggen aan de inwoners en aan de gemeenteraad.’

‘Zoveel mogelijk behouden’

De gemeente Pekela heeft ooit geld opzijgezet en gezegd dat van dat geld dertien bruggen behouden kunnen blijven. Nadat Pekelders in verzet kwamen tegen de plannen, heeft Pekela het aantal bruggen losgelaten. Dat is vervangen door ‘zoveel mogelijk’.
In januari moeten de uitkomsten van de bijeenkomsten bekend worden. Dan volgt er een informatieavond voor de gemeenteraad en de inwoners. Rond de zomervakantie moet duidelijk worden hoe de toekomst van het Pekelderdiep eruitziet.
Kuiper benadrukt: ‘Het betekent niet dat dan ineens bruggen gaan verdwijnen. Bruggen gaan er pas uit, zodra ze helemaal af zijn. Niet eerder!’