SP uit coalitie Oldambt gezet

WINSCHOTEN - PvdA, CDA en GroenLinks in Oldambt hebben coalitiegenoot SP aan de kant gezet. SP-wethouder Rikus Brader is gevraagd om op te stappen.
Aanleiding zijn de perikelen rondom de moeizame besluitvorming over het Cultuurhuis. Woensdagavond heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Oldambt nogmaals uitgesproken dat de bouw van het multifunctionele cultuurgebouw moet doorgaan, ondanks de slechte financiële situatie van de gemeente.
Met de bouw van het Cultuurhuis is een investering van 21 miljoen euro gemoeid. De gemeenteraad gaf daarvoor vorig jaar al groen licht. Vorige week maakte het gemeentebestuur bekend nog even te willen wachten met het ondertekenen van het bouwcontract omdat er een nieuwe financiële tegenvaller was. B&W wilden daarover eerst overleggen met de gemeenteraad. De benarde financiële situatie van Oldambt was voor de SP reden bij de coalitie nogmaals erop aan te dringen alsnog een streep te zetten door de bouw van het Cultuurhuis af. En dat was tegen het zere been van de coalitiegenoten.
Het is nog niet bekend wie de opvolger van Brader wordt. PvdA, CDA en GroenLinks gaan op zoek naar een nieuwe coalitiepartner.
Brader zegt in een eerste reactie verrast te zijn door de breuk in de coalitie. Volgens hem heeft zijn partij zich altijd constructief achter het Cultuurhuis opgesteld.