Monumentaal Landgoed Ekenstein vanaf 1 januari dicht voor grondige restauratie

Landgoed Ekenstein
Landgoed Ekenstein © Henk van der Eijk/Flickr (Creative commons)
Landgoed Ekenstein in Appingedam gaat vanaf 1 januari een jaar lang dicht. Deze periode zal worden gebruikt voor grootschalige versterkings- en onderhoudswerkzaamheden.
Het was al bekend dat Ekenstein door aardbevingsschade versterkt moet worden. Nu is duidelijk dat het begin volgend jaar zover is. Aan de restauratie is een grondige voorbereiding voorafgegaan. Elk detail van het rijksmonument is vastgelegd. Oude foto's en archiefstukken zijn geraadpleegd om te bepalen wat moet worden behouden en wat moet worden gerestaureerd. Het uitgangspunt is dat het historische karakter niet wordt aangetast.

Creatieve oplossingen

Ondanks deze voorwaarde denken de betrokken specialisten dat het mogelijk is om met 'creatieve oplossingen' het eeuwenoude pand volgens de huidige eisen energiezuinig te maken. Zo wordt de verouderde verwarmingsinstallatie vervangen, krijgt het hoofdgebouw een nieuw dak en wordt het vrijstaande Schathoes - waar feesten en partijen worden gegeven - vrijwel volledig vernieuwd.
De verwachting is dat de restauratie eind 2024 voltooid is. Het hotel en het restaurant gaan dus een jaar op slot, maar de kinderboerderij en het park blijven open voor het publiek.

Diverse gedaantewisselingen

Landgoed Ekenstein werd gesticht in 1648 en heeft in de loop van de tijd diverse gedaantewisselingen ondergaan. In 1870 voorzag de adellijke familie Van Alberda Ekenstein het huis van allerlei neogotische elementen. In dezelfde periode werd het aangrenzend park omgevormd tot een Engels landschapspark. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is het een hotel en een restaurant. Vanaf 1989 is het landgoed in particulier bezit.