Tiener Annabelle Brian wint Nederlands-Belgisch kampioenschap karten bij senioren

Annabelle Brian in haar kart
Annabelle Brian in haar kart © Marius van der Leij
In het Belgische Genk werd de 16-jarige Annabelle Brian zaterdag Nederlands-Belgisch kampioen karten. Ze versloeg volwassen vrouwen en mannen. ‘Ik denk dat het voor de jongens wel wat moeilijker is als een meisje van hen wint.'
Het doel van de race in Genk was duidelijk: 'gewoon' uitrijden. Brian ging in het klassement namelijk riant aan de leiding.
Toch moest ze erg haar best doen om de race zonder kleerscheuren door te komen. ‘Het was echt een hel, want er was veel regen en het was koud’, vertelt de Winsumer.
In haar raceklasse doen coureurs van 14 tot 30 jaar mee en dus is ze een van de jongsten. ‘Ik ben kleiner dan de rest en grote karters hebben juist meer voordeel in de regen.’ Ze reed geconcentreerd, bleef uit de problemen en eindigde de race als vijfde. Voldoende dus voor de winst in het kampioenschap.

Alles op alles

Hoe kijkt de concurrentie naar zo'n jonge dame die iedereen op achterstand rijdt? 'Ik weet dat de jongens het mij minder gunnen omdat ik een meisje ben, maar dat maakt niet uit.' Brian is dus gefocust, maar wat maakt haar verder zo goed? ‘Dat vind ik altijd lastig om te zeggen, maar ik ben er veel mee bezig. Zowel op als naast de baan en dat kan het verschil maken met de rest.’
Eerder dit jaar liet ze in Noord Scoort al zien wat ze aan krachttraining doet om zo sterk mogelijk in de kart te stappen.
Tekst gaat verder onder de foto
De 16-jarige Annabelle Brian
De 16-jarige Annabelle Brian © Marius van der Leij

Dromen van de Formule-auto's

De titel die ze nu pakt, is niet het enige wat ze dit jaar presteerde. Zo werd Brian al derde op het NK karten en veroverde de Groningse eveneens het brons bij de Ladies Cup in Frankrijk.
Hoe ziet ze de toekomst voor zich? 'Er zijn volgend seizoen nieuwe kampioenschappen waar we over nadenken, maar ik kan er verder nog niet veel over zeggen. In ieder geval wil ik een paar keer testen in de Formule 4. Ik heb altijd al gezegd: ’Ik wil die Formule-auto’s in.’