'Werken in Delfzijl, wonen in Delfzijl'

DELFZIJL - Mensen die in Delfzijl willen werken, moeten ook in die plaats wonen of ze moeten naar Delfzijl willen verhuizen. Dat vindt raadslid Siewert van der Zweep van Lijst Stulp.
Het plan van Van der Zweep moet de krimp tegengaan. De komende jaren is er in Delfzijl en omgeving een groeiend tekort aan geschoolde vakmensen. Van der Zweep vindt dat de mensen die die banen krijgen, ook in Delfzijl moeten wonen of naar Delfzijl moeten willen verhuizen. Werkgevers moeten daarom bij gelijke geschiktheid de voorkeur geven aan Delfzijlsters, vindt Van der Zweep.
De werkgevers in de regio, verenigd in de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, zien niks in het plan. In deze krappe arbeidsmarkt voor specialistisch werk is het niet verstandig om beperkingen op te leggen, vindt voorzitter Cor Zijderveld. Dat zou sollicitanten afschrikken. Hij wil wel mensen op andere manieren stimuleren in Delfzijl te komen wonen. De directie van het Werkplein Eemsdelta wil de voorkeursbehandeling wel proberen, maar verwacht niet dat het zal baten.