Bakker Beukeveld Overwinningsplein in handen van Harense concurrent

Bakkerij Beukeveld aan het Overwinningsplein in Groningen (archiefffoto)
Bakkerij Beukeveld aan het Overwinningsplein in Groningen (archiefffoto) © Google Street View
Een opmerkelijke wending in het faillissement van Bakkerij Beukeveld in Groningen. De nieuwe eigenaar was in de veronderstelling het hele bedrijf te kunnen voortzetten. Maar de winkel aan het Overwinningsplein blijkt eind dit jaar dicht te moeten. De pandeigenaar heeft het pand verhuurd aan bakker Haafs uit Haren, die er een eigen filiaal gaat beginnen.
'We krijgen de sleutel rond 20 januari', zegt Wilfred Haafs. Hij verwacht dat zijn nieuwe filiaal eind februari of begin maart opengaat. 'We gaan eerst verbouwen. Het wordt een winkel met een bakkerscafé.' Haafs is van plan eigen personeel in de winkel te zetten: 'De nieuwe medewerkers leiden we eerst op in onze winkels in Haren.'
Haafs bezit samen met zijn vrouw meerdere filialen. Naast de twee winkels in Haren zijn er vestigingen in Vries, Winsum en Zuidlaren. Daar komt dus de winkel aan het Overwinningsplein in Groningen bij.

Onaangename verrassing

Bakkerij Beukeveld ging in oktober failliet. Het familiebedrijf had twee winkels en een centrale bakkerij in de stad Groningen. Begin deze maand werd bekend dat het bedrijf is overgenomen door de Friese bakkerijketen Van der Kloet.

'Niet sjiek'

Voor algemeen directeur Jan Douwe Gerbranda is het een onaangename verrassing dat hij naast de winkel aan het Overwinningsplein grijpt, zo laat hij per e-mail weten: 'Een klap voor mijn hoofd. Juridisch gezien staat deze partij (de pandeigenaar, red.) helemaal in zijn recht, maar het is allesbehalve netjes.' De handelswijze van Haafs noemt hij 'niet sjiek'.
Dat er inmiddels een nieuwe huurder is gevonden, had ik wel graag willen weten
Ellen Jager - curator
Ook de curatoren van Beukeveld hadden deze wending niet zien aankomen, zegt Ellen Jager van Yspeert advocaten: 'Wij maken wel vaker mee dat de huur na een faillissement wordt opgezegd. Dat is niet ongewoon. Maar dat er inmiddels een nieuwe huurder is gevonden, had ik wel graag willen weten.'

Andere locatie

Gerbranda hoopt op korte termijn elders in de stad een andere locatie te vinden, waar de vijf medewerkers van de winkel aan het Overwinningsplein aan de slag kunnen. 'We hebben inmiddels wat locaties op het oog.'

Standaardbeleid

Het winkelpand aan het Overwinningsplein is eigendom van Urban Interest, een Haagse vastgoedbelegger. 'Het is ons standaardbeleid dat we in geval van een faillissement de huur opzeggen. Zo blijven we aan de bal', legt commercieel directeur Barbara Westerik uit.
'Wij vinden het belangrijk om de kwaliteit van het winkelstrookje (aan het Overwinningsplein, red.) overeind te houden. Daar hoort een bakker bij. Dat is ons enige belang. Toevallig is het nu snel gegaan. Maar dat lukt niet altijd na een faillissement', aldus Westerik.