'Airport Eelde moet weer een veilige bushalte krijgen'

De bushalte bij Airport Eelde
De bushalte bij Airport Eelde © Google Street View
De bushalte bij de terminal van Groningen Airport Eelde (GAE) moet terugkomen, vindt de luchthavendirectie. Er wordt gevreesd dat het misgaat met scholieren, vliegveldpersoneel en reizigers, die nu zijn genoodzaakt de drukke Burgemeester J.G. Legroweg over te steken.
'Ze staan er soms met z'n tienen', zegt luchthavenwoordvoerder Jonas van Dorp over onder meer studenten die de oversteek maken tegen RTV Drenthe. 'Je weet hoe dat eraan toegaat. Dat maakt het een gevaarlijke situatie die veiliger moet worden.'

Halte geschrapt tijdens corona

Tot in het begin van de coronapandemie reed de bus nog naar de Machlaan, tot bij de terminal. Die halte werd geschrapt, het aantal reizigers op het vliegveld was tijdens corona immers verwaarloosbaar.

'Afstappen bijna altijd op het asfalt'

Wie sindsdien met de bus van en naar de luchthaven reist, is aangewezen op halte Legroweg. Ter hoogte daarvan geldt weliswaar een snelheidsverlaging van maximaal 60 kilometer per uur, maar menig automobilist heeft de gang er dan nog in. 'Uitstappen gebeurt bijna op het asfalt', benoemt Van Dorp.
'Dan moet je de weg nog oversteken, waar ook nog geen zebrapad is. Momenteel gaat de situatie ten koste van veiligheid en de service. Dit kan zo niet langer.'

Geld om wegen aan te pakken

De situatie heeft intussen de aandacht gewekt van de VVD in de Provinciale Staten, die aandringt op verbetering van de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van het vliegveld. Fractieleden Kees Vianen en Annigje Udinga hameren op maatregelen en wijzen naar miljoenen euro's die beschikbaar zijn.
Een Tweede Kamermeerderheid stemde onlangs in met twee voorstellen van VVD'er Daniël Koerhuis om wegen rond het vliegveld aan te pakken. Daarvoor is 6,5 miljoen euro beschikbaar.
Het geld is verder bedoeld voor onderzoek naar de bereikbaarheid van de luchthaven. De Drentse VVD wil weten of daarin de veiligheid van voetgangers en OV-gebruikers wordt meegenomen. 'Welke specifieke maatregelen zijn gepland of reeds in uitvoering?', vragen de liberalen zich af.