Baggerslib uit Eems-Dollard wordt in Friesland gebruikt om bakstenen van te maken

Koninklijke Tichelaar uit het Friese Makkum gaat baggerslib uit de Eems en Dollard verwerken tot bouwmaterialen als bakstenen en gevelbeplating. Het bedrijf Humade heeft het slib onderzocht en aangetoond dat er van gebaggerde zoute zee slib keramiek gemaakt kan worden.
Humade noemt het 'sea silt ceramics'. In een consortium dat verder bestaat uit Tichelaar en Groningen Seaports wordt gezamenlijk een nieuwe productie teststraat opgezet om deze nieuwe circulaire keten op te schalen. Het initiatief krijgt een financiële ondersteuning van ruim 700 duizend euro van het Waddenfonds.

Jan Kok, commercieel directeur van Tichelaar: Humade heeft het ingedroogde baggerslib uitgebreid onderzocht en getest. Het blijkt dat de kwaliteit van dit materiaal heel dicht komt bij de kleisoorten die nodig zijn om te kunnen bakken. Het mist wel een paar kenmerken, maar die kunnen we ondervangen door het net iets anders te verwerken. Zo krijgen we toch keramische producten die vergelijkbaar zijn met de kwaliteit die we normaal maken in onze fabriek.’
Kok: ‘In Nederland worden elk jaar zo’n 500 miljoen bakstenen gebakken. Het slib uit de Eems en Dollard kan daar voor een flink deel voor worden gebruikt. Dat is winst, want het baggerslib is eigenlijk een restproduct en daar kunnen we nu een hoogwaardig eindproduct van maken.’
------------------------
Humade is de initiator van dit project datheet.
Daarbij hebben we gezocht naar de ideale partners om onze innovatie “Sea silt ceramics” Het consortium bestaat uit: Humade, Groningen seaports, Deltares & Koninklijke Tichelaar als producent.
We gaan gezamenlijk een nieuwe Productie teststraat opzetten.