Groningen opent fietsknooppunten-netwerk

GRONINGEN - Goed nieuws voor fietsliefhebbers: dinsdag wordt het zogeheten fietsknooppunten-netwerk van Groningen geopend.
Bij het fietsknopen-netwerk kunnen fietsers een route volgen door van het ene genummerde bordje naar het andere te fietsen. Op elk knooppunt staat een informatiebord met een overzichtskaart, waardoor het eenvoudig is om zelf een route samen te stellen.
Bijzonder aan het Groningse netwerk is dat op ieder informatiepaneel QR-codes zijn geplaatst. Deze codes kunnen met behulp van een QR-reader app met de smartphone worden gescand. Vervolgens wordt de telefoon doorgelinkt naar een website met daarop informatie over bijvoorbeeld het landschap, bijzondere gebouwen of zelfs actuele informatie over evenementen die op die locatie plaatsvinden.
Groningen is de laatste provincie in Nederland dat een fietsknooppuntennetwerk heeft gekregen. Er bestond al een netwerk van ANWB-fietsroutes waar de provincie destijds veel in heeft geïnvesteerd. Dat was mede reden om die ANWB routes niet 'zomaar' in te ruilen voor een knooppunten-netwerk. De vraag naar een knooppuntennetwerk nam echter steeds meer toe, vandaar dat toch is besloten om het netwerk te plaatsen.