Oranjedebutant Dallinga: 'Besef is er nu nog niet helemaal, dat zal later wel komen'

Thijs Dallinga in actie tegen Gibraltar
Thijs Dallinga in actie tegen Gibraltar © ANP
Het scheelde niet veel of Thijs Dallinga scoorde tijdens zijn debuut bij Oranje. In de uitwedstrijd tegen Gibraltar (0-6) ging de bal na een indraaiend schot van Cody Gakpo in de 81ste minuut rakelings over het hoofd van de 23-jarige aanvaller van Toulouse.
Dallinga was eerlijk en schudde direct zijn hoofd, daarmee aangevend dat hij de bal niet raakte. 'Als ik 'm ook maar een beetje had geraakt, had ik het doelpunt geclaimd', vertelde de spits uit Hellum na afloop eerlijk in Estádio Algarve, waar het Nederlands voetbalelftal op het EK van 2004 ten koste van Zweden de halve finales bereikte.
'Je kunt er dan wel een heel toneelstukje omheen bouwen, maar op de camera kun je na afloop ook gewoon goed zien of ik de bal wel of niet raakte. Misschien moet ik de volgende keer maar een beetje gel in mijn haar doen, ja. Dan zat ik er misschien wel net aan.'

Kroon op droomweek

Met de invalbeurt tegen Gibraltar kwam er een einde aan een droomweek voor Dallinga, die anderhalf jaar geleden nog in de eerste divisie bij Excelsior speelde. De topscorer maakte de overstap naar Toulouse en kreeg vorige week onverwacht een uitnodiging van bondscoach Ronald Koeman, die op zoek was naar een vervanger voor de niet fitte Brian Brobbey.
Ik ben goed opgevangen in de groep, dat helpt
Thijs Dallinga - Oranjedebutant

Niet nerveus

Last van zenuwen had Dallinga niet, vertelde hij. 'Ik ben goed opgevangen in de groep, dat helpt. Als ik me lekker voel in een groep, voel ik ook niet echt nervositeit voor zo'n wedstrijd. Dan ben je vooral blij dat je mag spelen en het mag laten zien.'
Bij een ruststand van 3-0 gunde Koeman de 17-jarige verdediger Jorrel Hato van Ajax en Dallinga hun eerste speelminuten in Oranje. Zij werden daarmee de 24ste en 25ste debutant onder leiding van de huidige bondscoach, die eerder al de eindverantwoordelijke bij het Nederlands elftal was van begin 2018 tot midden 2020.

Trots en tevreden

Gibraltar had zaterdag met 14-0 van Frankrijk verloren en deed er tegen Oranje alles aan de schade te beperken. 'Het was erg druk in het centrum, dus het was lastig daar wat te creëren. Dan word je nog afhankelijker van ballen van de zijkant', aldus Dallinga, die met een tevreden en trots gevoel terugkijkt.
'Ik vind het vooral leuk om mezelf te vergelijken met jongens op dit niveau. Ik ben blij dat ik het nu van dichtbij aan de bondscoach heb kunnen laten zien. Het besef is er nu nog niet helemaal, dat zal later wel komen. De Europese wedstrijden met Toulouse zijn het belangrijkste podium om mezelf te laten zien. Op die weg moet ik doorgaan om in beeld te blijven.'