Wonen als Jochem Myjer in Stad kost 1,6 miljoen euro

Het Zuiderpark 26 in Groningen
Het Zuiderpark 26 in Groningen © Funda/Makelaar Verver Jet Winters
Fans van cabaretier Jochem Myjer met een grote portemonnee kunnen hun slag slaan op de Groninger huizenmarkt. Want voor 1,6 miljoen euro staat het huis waar Myjer tijdens zijn studie woonde te koop.
Maar de Villa in het Zuiderpark heeft veel meer bijzondere bewoners gehad. Bovendien was het jarenlang de thuisbasis van de populaire Groninger universiteitsstrip Mussengang.
1.595.000 euro is de vraagprijs voor de prachtige villa aan het Zuiderpark 26 in de stad Groningen. Dat is een hoop geld, maar daarvoor koop je niet alleen een huis van 500 vierkante meter, je krijgt er ook een stuk geschiedenis bij. Zo was het huis na de oorlog de ambtswoning van burgemeester Cort van der Linden en was het jarenlang een bekend studentenhuis waar onder anderen de latere minister Winnie Sorgdrager en cabaretier Jochem Myjer woonden.

Bijzondere geschiedenis

Je kunt het je vandaag de dag niet voorstellen, maar 35 jaar gelden stond de villa, net als de andere huizen in het Zuiderpark, op de nominatie gesloopt te worden. Het gemeentebestuur wilde de kantorenwand naast het Hoofdstation doortrekken richting de Oosterpoort, om zo ruimte te maken voor de verzekeringsmaatschappij Aegon. Maar de buurt kwam in verzet en Aegon vestigde zich in Leeuwarden.
De Villa, die in 1881 werd gebouwd voor wijnhandelaar Gaarlandt, was toen al in slechte staat. De laatste reguliere bewoner, een tandarts met praktijk aan huis, vertrok en 'normale mensen' wilden in die tijd dit soort huizen niet meer. De Villa werd een gemengd studentenhuis waar zowel mannen als vrouwen, Vindicaters en niet-Vindicaters, woonden. In het souterrain was de gezamenlijke keuken.
Een van de eerste bewoners was Winnie Sorgdrager, die in het kabinet Kok-1 minister van Justitie werd. En eind jaren 90 woonde er de latere cabaretier Jochen Myjer.

De strip Mussengang

Tussen 1984 en 1995 was het stripverhaal 'Mussengang' wekelijks te lezen op de achterkant van de Universiteitskrant. De razend populaire serie schetste het leven in een Groninger studentenhuis. Striptekenaar Bert Cornelius was rond 1992 uitgekeken op het fictieve huis aan de Mussengang waar het verhaal begonnen was en zocht een ander studentenhuis.
Zijn oog viel op het Zuiderpark 26, waar geen gordijnen voor de ramen hingen en je zo in de, nooit opgeruimde, keuken keek. Hij belde aan en vroeg of rond mocht kijken, en was verkocht. De bewoners van de Mussengang verhuisden.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De strip Mussengang
De strip Mussengang © Bert Cornelissen

Koopje

In 1994 werd de Villa, net als de andere huizen in het Zuiderpark, tot rijksmonument verklaard en in 2007 kreeg het nieuwe eigenaren die het hele huis grondig hebben gerestaureerd. En wie denkt dat 1.595.000 euro veel geld is: vorig jaar stond het ook al te koop, maar toen voor vier ton meer. dus eigenlijk is het een koopje. Zeker voor een huis met deze geschiedenis.
Stadshistorici Harry Perton en Beno Hofman hebben in het verleden ook al eens in de villa rondgekeken:
Gluren bij de makelaar kan op Funda.