Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl al voor een groot deel gesloopt: ‘Dit geeft een heel dubbel gevoel’

Een groot deel van de productiehallen van Aldel is al verdwenen
Een groot deel van de productiehallen van Aldel is al verdwenen © Steven Radersma/RTV Noord
Wat ooit de trots was van de industrie in Delfzijl ligt er troosteloos en zwaar gehavend bij. De ooit bijna één kilometer lange hallen, waar in honderden ovens aluminium uit bauxiet werd gewonnen, zijn al voor een groot deel verdwenen.
Een kraan met een grote sloopschaar neemt happen uit een betonnen vloer. In het tegenlicht is het een bijna apocalyptisch gezicht. Het apparaat heeft in de stofnevel wel iets weg van een prehistorisch monster, dat nietsontziend om zich heen hapt. Als er weer een stuk beton knapt schiet een stofwolk de lucht in alsof het monster giftige rook door de neusgaten blaast.
De realiteit is minder eng, maar wel triest. Er wordt korte metten gemaakt met een stuk historie.

Ooit werkten er honderden mensen

Tientallen jaren was dit de plek waar velen uit Delfzijl en omgeving hun dagelijks brood verdienden. Aan de voorkant van het fabrieksterrein, naast de portiersloge, bevindt zich een zeer ruim parkeerterrein. Hier stonden vroeger vele auto’s van werknemers zij aan zij.
Ooit werkten er 650 mensen in ploegendienst aan de productie van aluminium. Nu is het terrein bijna leeg, en krijgt het groen er de overhand.
Tekst gaat verder onder de foto
Een sloopschaar neemt een hap uit de vloer van een van de productiehallen van Aldel
Een sloopschaar neemt een hap uit de vloer van een van de productiehallen van Aldel © Steven Radersma/RTV Noord

Einde van een tijdperk

Aldel, of Damco Aluminium Delfzijl, zoals het bedrijf op het laatst heette, ging ruim een jaar geleden voor de derde keer failliet. In de afgelopen tien jaar was het twee keer mogelijk geweest een doorstart te maken, maar de derde keer werd het bedrijf fataal. De hoge energielasten wogen niet langer op tegen de opbrengst van aluminium. En dus wordt de fabriek nog gesloopt. Het is het einde van een tijdperk.
‘Het geeft een heel dubbel gevoel’, zegt plantmanager Steef Steeneken. ‘Er gaat iets heel moois weg uit de omgeving, iets dat hier jarenlang gestaan heeft en waar veel mensen goede herinneringen aan hebben. Maar tegelijkertijd maken we ook ruimte voor iets nieuws.’

Batterij

Dat nieuwe is een ‘superbatterij’ van de onderneming GIGA Storage. Die kan worden ingezet voor de opslag van (groene) energie. Het terrein van Aldel is daarvoor uitermate geschikt, omdat er al een aansluiting op het hoogspanningsnet is.
Tekst gaat verder onder de foto
Een van de productiehallen van Aldel
Een van de productiehallen van Aldel © Steven Radersma/RTV Noord

Het gaat snel

De sloop van de gebouwen van Aldel verloopt voorlopig zeer voorspoedig. Steeneken: ‘We zijn nu twee maanden bezig en we lopen voor op schema. Het slopen van de hallen gaat sneller dan we hadden gedacht. Kijk maar eens hoe ver het al gevorderd is. Waar we hier staan was ooit het begin van hal 2, moet je zien hoeveel er al verdwenen is (wijst in de verte).
Dat komt onder meer doordat de betonnen elementen waarop de ovens rustten er tijdens de bouw in de jaren '60 los zijn ingezet. Die kunnen we dus relatief makkelijk verwijderen. Dat beton wordt gebroken tot puin, zodat het weer kan worden gebruikt in bijvoorbeeld de wegenbouw. Ook het aluminium ijzer uit de fabriek wordt hergebruikt.'

2025

‘Het hele terrein moet in de zomer van 2025 leeg worden opgeleverd aan Groningen Seaports’, zegt de plantmanager. ‘Als alles voorspoedig blijft verlopen halen we dat zeker.’
Tekst gaat verder onder de foto
De watertoren van Aldel
De watertoren van Aldel © Steven Radersma/RTV Noord

Watertoren

Toch zal Aldel in die zomer van 2025 niet helemaal verdwenen zijn. ‘De watertoren aan de kop van het terrein is door de gemeente aangemerkt als beschermd dorpsgezicht’, zegt Steeneken. ‘Die blijft dus staan.’
Betonknipper maakt korte metten met Aldel-hal