Duizenden extra huizen aangesloten op WarmteStad dankzij miljoenensubsidie

Het project WarmteStad startte al in 2016
Het project WarmteStad startte al in 2016 © WarmteStad
Een flinke opsteker voor WarmteStad: het stadsverwarmingsproject in Groningen krijgt een subsidie van 22 miljoen euro. Het geld komt van het Nationaal Groeifonds. Door de subsidie kunnen duizenden extra woningen worden aangesloten op WarmteStad.
WarmteStad is een publiek warmtenet in de stad Groningen. Met het project wordt de restwarmte van het datacenter op het Zernikecomplex gebruikt voor het verwarmen van woningen in de stadswijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen.
Het project had in het verleden te maken met grote tegenslagen en sneuvelde deels in 2017, maar wordt in aangepaste vorm alsnog uitgevoerd.

Meer huizen aansluiten

Met de subsidie kunnen meer huizen op het warmtenet worden aangesloten. Volgens wethouder Philip Broeksma komt de subsidie op het juiste moment: 'Momenteel voorziet dit netwerk al meer dan vijfduizend huishoudens van duurzame warmte. De subsidie is bedoeld voor de aansluiting van nog eens vijfduizend huishoudens en de realisatie van het buurtwarmtenet Selwerd-Zuid, waarmee particuliere woningen op het warmtenet worden aangesloten.'
De directeur van WarmteStad, Dick Takkebos, ziet met de subsidie zelfs mogelijkheden om nog verder uit te breiden. 'Het komt op het goede moment, want onze duurzame bronnen zijn klaar voor gebruik, zoals WarmteCentrale Zernike en restwarmte van datacenters. Het zonnewarmtepark Dorkwerd volgt in 2024. Zo zorgen we dat de stad Groningen kan overstappen naar duurzame warmte, opgewekt in eigen omgeving. Op een manier die goed is voor mens en klimaat.'