Tweede verdachte van aanval op Baudet in Groningen aangehouden

Publiek buiten het café waar Baudet werd aangevallen
Publiek buiten het café waar Baudet werd aangevallen © 112 Groningen
De aanval op FvD-voorman Thierry Baudet met een bierflesje in Groningen was geen éénmansactie. De politie heeft een tweede verdachte aangehouden. Die is, net als de andere verdachte, minderjarig.
Direct na het incident in café The Cabin in Groningen werd maandagavond een 15-jarige jongen in de kraag gevat. Hij sloeg de politicus met een bierfles op zijn hoofd. Deze scholier is donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Groningen. Die heeft besloten dat de jongen veertien dagen langer vast blijft zitten.
De tweede verdachte wordt vrijdag voorgeleid. Beiden worden verdacht van zware mishandeling. Het is nog onduidelijk hoe de rolverdeling tussen de twee was en of er wellicht nog anderen bij waren betrokken. Ook het motief is nog niet bekend.

Geen lid van antifascistische beweging

Eerder deze week meldde het Algemeen Dagblad dat de maandag aangehouden 15-jarige jongen lid zou zijn van de antifascistische beweging AFA Noord. Een woordvoerder van die organisatie heeft dat tegenover RTV Noord met klem ontkend en heeft laten weten deze leerling van het Wessel Gansfort College niet te kennen.

Zorgen over 'persoonlijke omstandigheden'

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt in een verklaring dat er sprake is van 'een zware verdenking.' Om er het volgende aan toe te voegen: 'Daarnaast zijn er ook zorgen over de persoonlijke omstandigheden van de minderjarigen. Ook dat zal in het onderzoek worden meegenomen.' Wat daarmee wordt bedoeld is nog onduidelijk. Het OM is terughoudend met het geven van nadere informatie over de beide verdachten.
'Deze mishandeling heeft een forse maatschappelijke impact. Tegelijkertijd moet het OM rekening houden met de leeftijd van de verdachten en dient het daarom terughoudend te zijn met het verstrekken van informatie rond hun persoonlijke omstandigheden.'

Geen blijvende schade

De aanval met het bierflesje op Baudet leidde tot veel verontwaardigde reacties. Ook was er kritiek op de beveiliging van de veelbesproken politicus, die eerder in het Belgische Gent al met een paraplu op zijn hoofd werd geslagen.
Baudet lijkt geen blijvende schade te hebben overgehouden aan de aanval met de bierfles in het Groningse café.