Warming-up: FC Groningen - FC Eindhoven

Middenvelder Joey Pelupessy
Middenvelder Joey Pelupessy © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven.
Voor de interlandbreak speelde FC Groningen doelpuntloos gelijk in Kerkrade tegen, toen nog, lijstaanvoerder Roda JC. Nog steeds is het gat met de plekken voor de play-offs voor promotie-degradatie te overbruggen, maar de FC moet alle zeilen bijzetten. Gaat het dus weer eens stevig stormen in de Euroborg? Bezoekende club FC Eindhoven staat twee plekken hoger op de ranglijst en dus moeten de groen-witten drie punten in het eigen stadion houden.

De vorm: FC Groningen

Dick Lukkien: 'Ik ben regelmatig in Engeland geweest en toen noemde ik mezelf altijd Richard'
Dick Lukkien over waarom Kevin van Veen geen basisspeler is en de onderlinge relatie:
De reeks zonder overwinning in de competitie duurt maar voort. Inmiddels hebben de Groningers zeven competitiewedstrijden niet winnend afgesloten. Het vertoonde spel lijkt daarentegen wel steeds beter te worden. Onder aanvoering van de ‘jongens’ uit eigen opleiding legt de FC veel energie op de mat. Lichtend voorbeeld is Jorg Schreuders, die de laatste wedstrijden de geblesseerde Leandro Bacuna mocht vervangen. De vraag is wat Dick Lukkien met zijn opstelling gaat doen nu Bacuna, tevens aanvoerder, weer fit genoeg is om te spelen.
Kevin van Veen zal in ieder geval niet starten. Om de spits was veel te doen wegens een interview van hem met de Schotse krant The Sun. Daaruit werd afgeleid dat er een woordenwisseling tussen Van Veen en Dick Lukkien heeft plaatsgevonden. Speler en trainer beweren beiden dat dit niet het geval is.
Kevin van Veen: 'Ik zei misschien wel grote Dick'

De vorm: FC Eindhoven

De Brabanders wisten in de laatste vijf wedstrijden slechts één keer als winnaar van het veld te stappen. De blauw-witten maakten eerst nog aanspraak op de bovenste twee plekken maar zijn op de ranglijst - waar veel ploegen dicht bij elkaar staan - afgezakt naar plek twaalf. En waar FC Groningen (achttien goals) al moeite heeft met doelpunten maken, daar weten de Eindhovenaren nog minder vaak het net te vinden: zestien keer. Overeenkomst daarbij is dat beide ploegen vier keer wisten te scoren tegen Jong PSV.

Waar moeten we op letten?

In wedstrijden van FC Groningen en FC Eindhoven vielen dit seizoen relatief weinig doelpunten als je het vergelijkt met de andere ploegen. Bij de groen-witten vielen er 34 doelpunten (18 voor en 16 tegen). De blauw-witten staan, met 16 voor en 14 tegen, op 30 doelpunten. Bij alle andere clubs in de competitie vielen meer goals. Groningen speelde drie keer 0-0 en Eindhoven won al drie keer met 1-0. Ontstaat er een tactisch steekspel of wordt het toch spektakel?

Historie

FC Groningen incasseerde in eigen huis nog nooit een tegendoelpunt van de Brabanders. Van de zeven wedstrijden werden er vijf gewonnen en eindigde het twee keer in 0-0. Alle wedstrijden speelden zich af in het Oosterparkstadion. In 1999 was dit voor het laatst. In de met 3-0 gewonnen wedstrijd maakte Hans Visser een treffer en wist Martin Drent twee keer het net te vinden. Vanavond zullen de Groningers hopen op dezelfde droomstart, want in 1999 prikte Drent al binnen twee minuten raak.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - FC Eindhoven begint om 20.00 uur. De radio-uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op app en website.

Blessures/schorsingen

Groningen start met een volledig fitte selectie aan de wedstrijd.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling tegen FC Eindhoven
Vermoedelijke opstelling tegen FC Eindhoven © RTV Noord