Veel burgers op het platteland verdienen een centje bij

GRONINGEN - Uit een onderzoek van sociaal geograaf Marianna Markantoni van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat opvallend veel burgers die op het platteland wonen bijverdienen met allerlei activiteiten. Boeren doen dat veel minder.
Zeker twee keer zoveel burgers als boeren hebben neveninkomsten. Het gaat daarbij onder meer om minicampings, theeschenkerijen, hondentrimsalons of antiekzaakjes. Veel wordt er niet mee verdiend, maar dat staat ook niet voorop. Het is meer een kwestie van
lifestyle
dan van noodzaak.
Het gaat de burgers vooral om het plezier en de sociale contacten die zo'n nevenactiviteit oplevert. De universiteit deed onderzoek in 36 plattelandsgemeenten, vooral in het noorden. Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar deze rol van van burgers op het platteland. Over nevenactiviteiten van boeren was veel meer bekend.
Hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker stelt vast dat gemeenten meer regels willen opstellen om dit soort activiteiten te beperken, uit angst dat anders de eigen sfeer van het platteland verpest wordt. Onnodig, volgens Strijker, want uit het onderzoek blijkt dat de nevenactiviteiten van burgers de leefbaarheid op het platteland juist verhogen.