Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion bezetten gemeentehuis Midden-Groningen

KOZP en XR in het gemeentehuis
KOZP en XR in het gemeentehuis © VenemaMedia
Actiegroepen Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion hebben donderdagavond enige tijd het gemeentehuis Midden-Groningen bezet gehouden.
De raadsvergadering van de gemeente Midden-Groningen in het gemeentehuis in Hoogezand-Sappemeer is rond 19.15 uur geschorst door een actie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion (XR).

Elf betogers

Zo'n elf betogers protesteren tegen de aanwezigheid van zwarte piet tijdens de Sinterklaasvieringen in de hele gemeente Midden-Groningen. Rond 20.15 uur was de actie voorbij en werd de raadsvergadering hervat.
De betogers hadden onder meer spandoeken met daarop 'Herdenkingsjaar Slavernijverleden', 'Geen zwarte piet in Midden-Groningen' en 'Zwarte piet is racisme' bij zich.
De actievoerders in gemeentehuis van Midden-Groningen
De actievoerders in gemeentehuis van Midden-Groningen © VenemaMedia

Ook voorman Afriyie aanwezig

Onder de demonstranten was ook KOZP-voorman Jerry Afriyie. 'Afgelopen weekend zagen we overal in uw gemeente black face', zei hij.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn liet weten dat hij voor de eerste en laatste keer had gedoogd dat de activisten in de raadszaal vijf minuten lang een punt mochten maken. BBB en VVD waren het daar niet mee eens en verlieten de zaal.