Door explosies bestookte beautysalon Herestraat mag van rechter weer open

De explosie aan de Herestraat
De explosie aan de Herestraat © Fabien
De beautysalon in de Herestraat in Stad waar op 12 juli en 15 september van dit jaar heftige explosies waren, mag van de rechter weer open. De gemeente Groningen sloot de onderneming omdat de explosies verband zouden hebben met incidenten in het criminele circuit in Winschoten en Oude Pekela.
Wanneer er sprake is van ernstige wanordelijkheden of ernstige dreigingen voor de samenleving mag de gemeente een pand sluiten. Hiervoor toonde de rechter begrip. In de salon zou een vriendin werken van een van de betrokkenen bij de bendeoorlog.

Noodverordening

Maar die vriendin was in september, toen de tweede explosie plaatsvond, al niet meer in de salon werkzaam. De noodverordening is daarom niet meer van toepassing. De huidige exploitant ervaart door de blijvende sluiting financiële problemen, terwijl diegene niet het doelwit was voor deze aanslagen.

Geen noodzaak

De voortdurende sluiting is onevenredig en de gemeente heeft niet onderbouwd dat er nog steeds buitengewone omstandigheden zijn waardoor het noodbevel moet voortduren. De zaak moet per direct weer open, oordeelt de bestuursrechter in Groningen.