Waterpeil genoeg gezakt: coupures Delfzijl weer open

Een eerdere sluiting van de coupures (archief)
Een eerdere sluiting van de coupures (archief) © Steven Radersma/RTV Noord
De dijkdoorgangen (coupures) bij Delfzijl, die vannacht werden gesloten vanwege hoogwater op zee, zijn weer geopend. Het waterpeil is genoeg gezakt, laat Waterschap Noorderzijlvest weten.
Om 8.50 uur werd de hoogste waterstand gemeten: NAP +3.25 meter. Het waterschap moest toen wachten tot het water genoeg zakte. Bij een waterstand van NAP +2.80 meter zijn de coupures weer geopend.
'Wel staan we de rest van de dag paraat aangezien er later op de avond een waterstand tussen NAP +2.90 meter en NAP +3 meter verwacht wordt. Onze collega's staan stand-by zodat er snel gehandeld kan worden wanneer de waterstand stijgt', schrijft Noorderzijlvest.

Maandag weer normaal peil

De Oude Zeesluis en de schutsluis bij Nieuwe Statenzijl, die in het beheer zijn van Hunze en Aa's, worden volop benut. Daarnaast gaat er 20.000 liter per seconde richting het Termunterzijldiep, waar Gemaal Rozema het water de zee in pompt. 'Hiermee kunnen we de waterstanden op de boezem (oppervlaktewater, red.) redelijk beheersbaar houden', schrijft het waterschap.
De maximale waterstand bij Zuidbroek wordt zaterdagmiddag verwacht op NAP +0.83 meter. Bij NAP +0.90 meter wordt het kritiek, maar daar lijkt het niet te gaan komen. 'We verwachten dat de waterstand in de loop van maandag weer rondom het normale peil zit (NAP +0,53 meter).'

Donderdagnacht om 4.00 uur

De coupures gingen donderdagnacht om 4.00 uur dicht. De haven van Delfzijl was daardoor tijdelijk afgesloten, verkeer werd met borden omgeleid.
De dijkdoorgangen in Delfzijl sluiten altijd bij een verwacht waterpeil op zee van meer dan drie meter boven NAP. Die waterstand werd vrijdagmorgen om 7.00 uur verwacht. Volgens protocol worden de coupures drie uur van tevoren gesloten.
Noorderzijlvest werkt bij de dijkdoorgangen samen met waterschap Hunze en Aa's.