Aanpak van problemen door aardbevingen is 'doormodderen, maar het moddert de juiste kant op'

De presentatie van 'Inzicht in impact'
De presentatie van 'Inzicht in impact' © Martin Drent/RTV Noord
Het gaat de goede kant op met de aanpak van de problemen in het bevingsgebied. 'Er is in tijden niet zoveel aandacht voor geweest, er zijn nu veel meer middelen en iedereen wil ongeveer hetzelfde. Maar dat betekent niet dat er minder werk te doen is.'
Dat zegt Tom Postmes, wetenschappelijk directeur van Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen. Donderdagavond presenteerde het platform het boek 'Inzicht in impact', over de maatschappelijke gevolgen van de gaswinning, met daarin ook denkrichtingen voor de toekomst.
'De conclusie van sommige sprekers was gisteren: het zal doormodderen blijven, want het is heel ingewikkeld geworden. Maar we modderen met elkaar wel de juiste kant op', zegt Postmes.

Parlementaire enquête

In het boek hebben de onderzoekers ook gekeken naar de kabinetsplannen, naar aanleiding van de bevindingen van de parlementaire enquêtecommissie, die de gevolgen van de gaswinning onderzocht. Die plannen zijn opgeschreven in het document 'Nij begun'.
Er wordt een oprechte poging gedaan het welzijn van de bewoners veel centraler te stellen
Tom Postmes - Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen
'Er staan ontzettend veel goede ideeën in', stelt Postmes. 'Er wordt een oprechte poging gedaan het welzijn van de bewoners veel centraler te stellen.' Volgens hem werd dat 'altijd al met de mond beleden', maar wordt nu ook concreet gezegd hoe dat moet gebeuren.
In de kabinetsplannen staat onder meer dat de afhandeling van schade 'milder, makkelijker en menselijker' wordt en de versterkingsaanpak minder ingewikkeld. Ook is er aandacht voor welzijn en de sociale gevolgen voor de inwoners van het gebied.

Allemaal losse postzegels

'Er wordt geprobeerd het gebied als geheel er beter uit te laten komen, dat is de juiste richting om op te gaan', stelt Postmes. 'Maar dat is ook best een opgave. Al die instanties zijn opgeknipt, ieder doet zijn ding. Die losse postzegels als het ware, moeten nu weer aan elkaar gelegd. Het zou fijn zijn als er centrale regie komt, die is er eigenlijk al die jaren niet geweest.'
Tekst gaat verder onder de foto
Tom Postmes, samen met onderzoekers Nienke Busscher (midden) en Willemijn Schreuder
Tom Postmes, samen met onderzoekers Nienke Busscher (midden) en Willemijn Schreuder © Martin Drent/RTV Noord
Postmes heeft 'veel respect' voor de wijze waarop staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw werkt aan de aanpak van de problemen. 'Maar hij kan de uitvoering niet leiden. Dat moeten mensen in Groningen zelf doen. Je moet met elkaar goede wettelijke afspraken maken, wie het gaat doen.'
Een hele grote onzekerheid is het landelijk beleid
Tom Postmes

Gevolgen Kamerverkiezingen

Mogelijk complicerende factor daarbij is de komst van een nieuwe regering, nu het politieke landschap door de Tweede Kamerverkiezingen van deze week overhoop gegooid is.
'Er zijn nu vrij veel onzekerheden, die kunnen maken dat het anders loopt. Een hele grote daarvan is het landelijk beleid. Dat hebben we in het verleden ook gezien toen minister Wiebes op het toneel kwam en er ineens een heel andere koers werd gevaren ten aanzien van de versterking. Ik hoop dat de volgende regering erin slaagt de koers van de huidige regering op dit punt (de aanpak zoals beschreven in 'Nij begun', red.) vast te houden. Maar dat weet je van tevoren niet zeker.'
Het boek 'Inzicht in impact' van de onderzoekers is hier te bekijken.