Zorgen om hertenbok in hertenkamp Midwolda

De hertenbok tussen de andere dieren in het hertenkamp in Midwolda
De hertenbok tussen de andere dieren in het hertenkamp in Midwolda © RTV Noord/Henk Elderman
De hertenbok moet blijven. Dat vinden de vrijwilligers van het hertenkamp in Midwolda. Per 1 juli volgend jaar geldt er een fokverbod, zodat hertenkampen verdwijnen.
Minister Adema kondigde de maatregel begin dit jaar aan. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan. Voor nu zijn er in Midwolda vooral zorgen over de drie jaar oude hertenbok. Het dier mag over een dik half jaar niet meer voor nakomelingen zorgen en moet weg. En dat doet zeer bij de grote groep vrijwilligers.

Dol op croissantjes

De bok eet uit hun handen, hij is dol op croissantjes. 'De herten vinden het ook heerlijk dat er een bok bij is. Want de bok is de leider', zegt Harrie van Buren. Een andere vrijwilliger roept van ver: 'Als hij mij aan ziet komen met de kar achter de fiets, dan loopt 'ie al naar het hek. Dat weet hij precies.'
Het fokverbod zou in eerste instantie op 1 januari ingaan voor de 250 hertenkampen in Nederland. De minister vindt dat dam- en edelherten in velden en bossen horen te leven en niet in een beperkte ruimte.
Bij de Ennemaborg hoort gewoon een hertenkamp
Harrie van Buren - vrijwilliger hertenkamp Midwolda

Petitie

Vanuit de politiek is er weerstand en tegenstanders kunnen een petitie tekenen. 'Het zou heel lullig zijn als 'ie weg zou moeten. Zonder bok is het spul incompleet. En dan hebben ze het erover dat een hertenbok gevaarlijk is voor kinderen. Nou, kinderen komen nooit in de buurt van een hertenbok. Zelfs bij een kinderboerderij staan de herten apart', stelt Van Buren. Hij verwacht dat het besluit nog wel teruggedraaid zal worden.

Castreren?

De optie om de bok te castreren vindt hij helemaal niks. 'Dan houdt het een keer op en zijn de herten een keer weg. En bij de Ennemaborg hier in Midwolda hoort gewoon een hertenkamp met herten. Het is prachtig voor gezinnen met kinderen om de dieren te voeren. Het hertenkamp blijft sowieso wel bestaan als er geen herten meer zijn. Misschien komen er wel alpaca's, maar ik vind herten veel leuker.'