Digipen-uitvinder Tuinier wint Jonge Ondernemersprijs

Marc Tuinier krijgt de prijs uit handen van Sander Schimmelpenninck
Marc Tuinier krijgt de prijs uit handen van Sander Schimmelpenninck © Eigen foto
De finale van de Jonge Ondernemersprijs van het Noorden is gewonnen door Marc Tuinier uit Groningen, met zijn nieuwste uitvinding de Nuwa Pen. In Leeuwarden liet Tuinier de twee andere finalisten Hilco Boerlage, eveneens uit Stad, met Memory Lab, en Nick van den Pol met Het Ambacht in Ruinerwold achter zich.
De Jonge Ondernemersprijs bestaat al twintig jaar en zoekt jaarlijks naar talentvolle jonge ondernemers in Groningen, Friesland en Drenthe. Het inschrijftraject mondt gedurende het jaar uit in de selectie van drie finalisten.
Tuinier (27) is een ondernemer die van geen ophouden weet. Als zoon van een Friese boer, geboren in Frankrijk, verhuisde hij op zijn vijfde naar Amerika, waar zijn vader in Texas ging boeren. Door veranderende omstandigheden keerde de familie Tuinier weer terug naar Friesland. Tuinier was toen vijftien.

Tiende poging raak

‘Mijn ambitie is altijd geweest om een vrije organisatie te runnen en medewerkers de ruimte te geven die ze nodig hebben. Het is zeker niet zo dat ik niet voor een baas wil werken.’ Na negen pogingen om een succesvol bedrijf op te zetten was het drie jaar geleden bij de tiende poging raak.
Tekst gaat verder onder de foto
Marc Tuinier
Marc Tuinier © Eigen foto
Tuinier liet een keer het pennetje van een iPad vallen en toen brak de punt. ‘Een nieuwe van Apple kost 130 euro. Toen heb ik in China een beschermhoesje laten maken met het idee dat op de markt te brengen.’ Vervolgens bleek dat een dergelijk hoesje een beter gevoel geeft aan mensen die tekenen op de iPad.
‘Het zorgt voor meer frictie en binnen een jaar gingen vijftigduizend stuks de wereld over. Een miljoen omzet in het eerste jaar en het loopt nog steeds.’ Het levert het bedrijf Pen.Tips op. ‘Wat we daarmee doen is inmiddels zeer gewaardeerd. Er zijn miljoenen digitale tekenaars in de wereld, dus het is schaalbaar.’

Kleine camera's

Vanuit dit eerste succes trekt Tuinier nieuwe investeerders aan en ziet Nuwa Pen het licht. Met drie kleine camera’s in een smartpen die in staat is om met inkt geschreven handschrift om te zetten in een digitale kopie op een smartphone. Het product bevindt zich in de eindfase van daadwerkelijke lancering in maart 2024. Er zijn inmiddels enige duizenden voorbestellingen.
Ik ben heel trots op wat we doen. Het is baanbrekend
Marc Tuinier - directeur Nuwa Pen en Pen.Tips
Bij beide bedrijven op het Zernikepark werken momenteel veertig mensen waaronder voornamelijk ingenieurs die bezig zijn alle instellingen van de pen tot op de sub-millimeter nauwkeurig te krijgen. ‘Ik ben heel trots op wat we doen. Het is baanbrekend en door het winnen van de Jonge Ondernemersprijs is het mooi om van buitenaf waardering te krijgen.’
Tekst gaat verder onder de foto
Personeel aan het werk op het Zernikepark in Groningen
Personeel aan het werk op het Zernikepark in Groningen © Eigen foto
De jury onder leiding van oud-winnaar Jan-Harmen Akkerman ziet veel potentie in Tuinier en roemt hem om het vinden van een gat in de markt waar zelfs Amerikaanse investeerders interesse voor hebben.

Toepassingen ontwikkelen

Tuinier wint naast een award extra prijzen, waaronder een exclusieve masterclass ter waarde van vierduizend euro en een adviestraject van Buro Flinc van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) in Groningen. ‘Ik vind het hartstikke leuk wat ik nu doe en wil in diverse branches nuttige toepassingen ontwikkelen om het doemscenario dat robots en technologie de wereld op termijn gaan overnemen te ontzenuwen.’