Tweede verdachte van aanval op Baudet op vrije voeten

De partijbus van Forum voor Democratie in Stad
De partijbus van Forum voor Democratie in Stad © 112Groningen
De tweede verdachte van de aanval met een bierfles op FVD-leider Thierry Baudet is vrijgelaten. Dat gebeurt op last van de rechtercommissaris van de rechtbank in Groningen.
Eerder werd het voorarrest van de 15-jarige verdachte wel met veertien dagen verlengd. Deze scholier werd maandagavond direct na het incident in het Groningse café The Cabin al aangehouden. Hij sloeg de politicus met een bierfles op zijn hoofd.
Het Openbaar Ministerie (OM) wil nog niet kwijt wat de rol is geweest van de tweede verdachte, die een dag later in de kraag werd gevat. Deze ook minderjarige jongen is nu weer op vrije voeten, maar blijft verdachte in deze zaak.
Onduidelijk is ook nog het motief. Zo is het nog de vraag of ze zijn betrokken bij een actiegroep. In dat verband is de antifascistische groep AFA Noord genoemd. Een woordvoerder daarvan liet eerder deze week weten dat de 15-jarige verdachte niet bij hen bekend is.

Maatschappelijke impact

Het OM zal het duo mishandeling ten laste leggen. Volgens een verklaring gaat het om een 'zware verdenking'. Dat het een aanval was op een politicus, zal daarbij een grote rol spelen. Het incident heeft daarmee grote maatschappelijke impact, aldus het openbaar ministerie.
Meer informatie wil het OM niet kwijt. Dat houdt verband met de jonge leeftijd van de beide verdachten. Ook hun persoonlijke omstandigheden spelen daarin mee.
Verslaggever Goos de Boer geeft uitleg over de zaak:
Tweede verdachte van aanval op Baudet weer vrij