Coupures Delfzijl dit stormseizoen voor het eerst dicht: 'Bij drie meter boven NAP komen we in actie'

De zuidelijke dijkdoorgang aan de Oosterveldweg
De zuidelijke dijkdoorgang aan de Oosterveldweg © Jan Been/RTV Noord
Afgelopen nacht werden voor de eerste keer in het huidige stormseizoen de dijkdoorgangen in de haven van Delfzijl afgesloten. Grote deuren in de vier zogeheten coupures moeten voorkomen dat de binnenstad van Delfzijl onder water komt te staan.
Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest zijn daar verantwoordelijk voor. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag trokken beide waterschappen gezamenlijk op.

Mededeling uit Lelystad

Jan Willem de Boer van Noorderzijlvest: ‘Wij krijgen uit Lelystad een mededeling als er een hoge waterstand wordt verwacht en in dit geval was het drie meter en veertig centimeter boven NAP. De afspraak is dat we de deuren sluiten bij drie meter boven NAP.’
Jan Willem de Boer in de dijkdoorgang grenzend aan de binnenstad van Delfzijl
Jan Willem de Boer in de dijkdoorgang grenzend aan de binnenstad van Delfzijl © Jan Been/RTV Noord
Er zijn vier dijkdoorgangen in het havengebied van Delfzijl, twee aan de Oosterveldweg en twee die pal tegen de binnenstad aan liggen. Alle vier de deuren gaan dicht om het water tegen te houden dat vanuit de haven tot grote hoogte wordt opgestuwd.

Uitgebreid protocol

Het lijkt eenvoudig, even de deuren dichtdoen, maar bij het sluiten van de doorgangen komt nog heel wat kijken, zegt De Boer. ‘We moeten met zes man zijn om alles te regelen. Als de ploeg compleet is dan bel ik de instanties. De gemeente, de Havendienst, de politie, de brandweer en de ambulancedienst krijgen een seintje dat we de deuren dicht doen. En ook ProRail krijgt een telefoontje, want er loopt een spoor dat moet worden afgesloten. Als iedereen is geïnformeerd beginnen we met het sluiten van de deuren.’ De hele procedure om de coupures te sluiten duurt tussen de drie kwartier en een uur, zegt De Boer.
De roldeur die de dijkdoorgang afsluit, zit weer 'opgeborgen' in de dijk bij de haven
De roldeur die de dijkdoorgang afsluit, zit weer 'opgeborgen' in de dijk bij de haven © Jan Been/RTV Noord
Als het water weer is gezakt en de deuren weer open kunnen, wordt eerst gekeken of dat veilig kan. De Boer: ‘Soms ligt er modder op de Oosterveldweg, het fietspad en het spoor. Dat is meegekomen met het hoge water. De brandweer moet dan komen om de boel schoon te spuiten, want we willen geen ongelukken. Pas als het helemaal schoon is, wordt de Oosterveldweg weer vrijgegeven en worden de instanties opnieuw geïnformeerd.’

Lijkt vrijdagavond goed te gaan

Voor de komende avond is de hoogste waterstand in Delfzijl om 20:15 uur. De mensen van de waterschappen zijn aanwezig en houden een oogje in het zeil. Met een verwachte piek van 2.90 meter boven NAP lijkt het vrijdagavond niet nodig om de coupures te sluiten.
Dijkdoorgangen bij Delfzijl gesloten