Den Haag regelt spoedopvang vanwege 'zeer acute situatie' Ter Apel

Een bus bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een bus bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
De nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is dit weekend zo hoog dat asielzoekers dreigen op het gras te moeten slapen, meldt de gemeente Den Haag. De gemeente is bereid om vanaf zondag honderd tot honderdtwintig geregistreerde asielzoekers op te vangen in het NH Hotel in Kijkduin vanwege deze 'zeer acute situatie'.
Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat sprake is 'van een zeer nijpende situatie'.

Geen plek voor kinderen

Hoeveel mensen daadwerkelijk worden opgevangen aan het Deltaplein is volgens de gemeente afhankelijk van de instroom. Er zijn vijftig tot zestig kamers beschikbaar voor volwassen mannen, vrouwen en stellen.
Er is geen plek voor kinderen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de begeleiding van de groep, betaalt de kosten en wordt ondersteund door het Rode Kruis.
Een van de wachtruimtes van het aanmeldcentrum, waar de afgelopen maanden al regelmatig mensen moesten overnachten (archief)
Een van de wachtruimtes van het aanmeldcentrum, waar de afgelopen maanden al regelmatig mensen moesten overnachten (archief) © Martijn Klungel/RTV Noord
We halen de mensen voor de nacht naar binnen en brengen ze onder in bijvoorbeeld de wachtruimtes van de IND
Woordvoerder COA

Nog niemand op het gras in ter Apel

Een woordvoerder van het COA zegt dat er tot nu toe nog niemand de nacht op het gras heeft hoeven door te brengen. 'We halen ze voor de nacht naar binnen en brengen ze onder in bijvoorbeeld de wachtruimtes van de IND.'
Hij laat weten dat het COA erg blij is met de hulp van de gemeente Den Haag, maar benadrukt dat ondanks dat de situatie bij het aanmeldcentrum 'nijpend' blijft.