'Mars voor iedereen' in Stad: 'We zijn wakker geworden'

De mars voor iedereen in de binnenstad van Groningen
De mars voor iedereen in de binnenstad van Groningen © RTV Noord
Zo'n 150 tot tweehonderd mensen liepen zondag in de stad Groningen een mars om te laten weten dat iedereen erbij hoort, ongeacht kleur, gender of seksualiteit. De tocht startte en eindigde, na een ronde door de binnenstad, op de Vismarkt.
De tocht is volgens de organisatie nadrukkelijk niet georganiseerd als protest tegen de verkiezingsuitslag, waarbij de PVV als grootste partij uit de bus kwam. 'Maar we zijn toen wel wakker geworden', zegt organisator Willemijn Kemp tijdens de tocht door de stad. 'We willen hiermee laten zien dat we er voor iedereen zijn en dus voor inclusie zijn.'
De aanwezigen roepen op tot inclusie
De aanwezigen roepen op tot inclusie © RTV Noord

'Overtrokken geluiden wakkeren gevoel van onveiligheid alleen maar aan'

Eerder op de dag uitte het Groninger VVD-kopstuk Johan Remkes in het televisieprogramma WNL op Zondag kritiek op dergelijke initiatieven.
'Ik snap natuurlijk wel dat sommige mensen zich wat zorgen maken, maar deze overtrokken geluiden wakkeren dat gevoel van onveiligheid alleen maar aan. Omdat het uitvergroot wordt en er niet bij gezegd wordt dat we in onze rechtstaat een aantal waarborgen hebben, die voorkomen dat er hele gekke ongrondwettelijke dingen gebeuren', aldus Remkes.
Voorafgaand aan de mars was er ook een manifestatie, Vrouwen zingen voor de vrede. Meerdere vrouwenkoren zongen met de aanwezigen onder andere het lied Prayer of the Mothers.
De groep verzamelde zich in een cirkel op de Vismarkt
De groep verzamelde zich in een cirkel op de Vismarkt © Ingezonden foto