Bussen met asielzoekers vanuit Ter Apel aangekomen in Den Haag

Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Zo'n honderd geregistreerde asielzoekers zijn zondag rond 16.30 uur met twee bussen vanuit Ter Apel aangekomen in Den Haag, om daar opgevangen te worden in het NH Hotel in de wijk Kijkduin. De nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel was dit weekend zo hoog, dat asielzoekers dreigden op het gras te moeten slapen.
Door de 'zeer acute situatie' liet de gemeente Den Haag weten zo'n honderd tot honderdtwintig mensen op te vangen. De bussen asielzoekers vertrokken rond 13.30 uit Ter Apel.

COA betaalt

Hoeveel mensen daadwerkelijk worden opgevangen aan het Deltaplein is volgens de gemeente afhankelijk van de instroom. Er zijn vijftig tot zestig kamers beschikbaar voor volwassen mannen, vrouwen en stellen. Er is geen plek voor kinderen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de begeleiding van de groep, betaalt de kosten en wordt ondersteund door het Rode Kruis.

'Nul inspraak, nul overleg'

De opvang vindt uiterlijk tot 15 januari plaats. Omwonenden werden per brief op de hoogte gesteld. Hart voor Den Haag liet zaterdag weten een spoeddebat aan te vragen over de opvang. Gemeenteraadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag hekelde dat omwonenden geen inspraak hadden. 'Het is ronduit schandalig dat omwonenden voor een voldongen feit worden gesteld. Nul inspraak, nul overleg.'