'Confetti van de natuur' maakt Kill the Hill in Stad extra uitdagend

Een deelnemer van Kill the Hill glijdt de Kardingebult af
Een deelnemer van Kill the Hill glijdt de Kardingebult af © RTV Noord
Hardlopen, maar dan extremer. En dankzij de regen vandaag vooral ook modderiger. Zo'n 110 trailrunners gingen vandaag langs het Zilvermeer en over de Kardingebult in Stad.
Er schijnt een klein zonnetje door de wolken als om 10.00 uur het startsignaal van Kill the Hill klinkt. De deelnemers gaan op pad, eerst rond het Zilvermeer.
Toch regent het voornamelijk tijdens de run. 'Confetti van de natuur', noemt organisator Jan Douma het, met zijn armen wijd en een brede lach.

Spekgladde Kardingebult

Hij vertelt Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher alvast wat de renners te wachten staat: 'Ze gaan van het strand af, de bult op. Die is spekglad. Bij het torentje gaan ze dan weer naar beneden. Sommigen willen op hun kont, maar dat zou ik niet adviseren.'
Ik dacht: ik ga gewoon glijden. Kan het schelen
Deelnemer Kill the Hill
Een goed advies of niet, sommigen kunnen niet anders dan zittend naar beneden. 'Het ging zo moeilijk, ik dacht: ik ga gewoon glijden. Kan het schelen, we gaan gewoon', lacht een vrouw die net beneden komt. En ook anderen komen niet met een schoon achterwerk van de bult af.
Tjerk Dambrik controleert of alle renners goed naar beneden gaan. 'Daarom heb je ook trailschoenen, met wat meer profiel. Als je dit op gewone hardloopschoenen doet, glij je in één keer door.'

Weinig hoogtemeters in Groningen

Douma is zelf trailrunner, en doet dat graag in Luxemburg en Duitsland. In Groningen mist hij de hoogtemeters. 'Wij hebben in Groningen eigenlijk helemaal niks om omhoog te gaan. Maar ik train hier vaak, dus ik dacht: ik maak er een wedstrijdje van.'
Mijn schoen viel uit, toen stond ik met mijn sok in de modder
Deelnemer Kill the Hill
Uiteindelijk komt iedereen veilig over de finish, al ging het niet bij iedereen vlekkeloos. 'Op het gekke paadje viel mijn schoen uit, en stond ik met mijn sok in de modder!', vertelt een meisje. 'We waren ook nog verdwaald in het bos.' 'En toen zagen we een dode muis en een dode rat, dat was echt vies', vult een ander aan.
Dit en meer in Expeditie Grunnen. Bekijk hier de aflevering van zondag:
Expeditie Grunnen moedigt natgerende trailrunners aan