FC Groningen walst over Jong AZ heen en maakt vijf doelpunten

De spelers van FC Groningen vieren feest met meegereisde supporters
De spelers van FC Groningen vieren feest met meegereisde supporters © Orange Pictures
FC Groningen heeft maandagavond met overmacht gewonnen van Jong AZ. Op het AFAS Trainingscomplex werden de Alkmaarders met 0-5 opzijgezet.
Trainer Dick Lukkien stuurde dezelfde elf namen het veld in als eerder tegen FC Eindhoven. Met deze basis lijkt het spel zich al een aantal wedstrijden te verbeteren en dat werd tegen Jong AZ ook in de score uitgedrukt.

Vroege openingstreffer

In de openingsfase werd duidelijk dat de Alkmaarders zich niet gingen verstoppen. Waar het kon, probeerden de jongelingen druk te zetten op de Groningers. Daarmee lagen er voor de FC kansen om in de counter gevaarlijk te worden. Binnen tien minuten resulteerde dit in de openingstreffer. Thom van Bergen en Jorg Schreuders werden vanaf de middenlijn in de diepte gestuurd.
Van Bergen ontving als eerste de bal en behield goed het overzicht. Hij legde de bal opzij waardoor Schreuders de bal van dichtbij kon binnenschieten. Keeper Rome Owusu-Oduro zat er nog met zijn vingers aan, maar kon niet voorkomen dat de middenvelder zijn eerste doelpunt voor Groningen maakte: 0-1.
Tekst gaat verder onder de foto
Groningen-spelers vieren de openingstreffer van Jorg Schreuders
Groningen-spelers vieren de openingstreffer van Jorg Schreuders © Orange Pictures

Valente verdubbelt de score

Even later konden de rollen worden omgedraaid. Dat begon bij geklungel in de opbouw van de Alkmaarders. Groningen veroverde de bal en Schreuders probeerde Van Bergen te bereiken, maar was onnauwkeurig in de passing, waardoor keeper Rome Owusu-Oduro redding kon bieden. De aanvaller van de FC had de bal anders in een leeg doel kunnen schuiven.
Niet veel later stond de tweede treffer wel op het scorebord. Wouter Prins trapte een corner op het hoofd van Marvin Peersman. De verdediger kopte de bal richting het doel, waar Luciano Valente zich in de baan van de bal bevond. De jonge aanvaller gaf het laatste tikje en liet de keeper kansloos: 0-2.

Doelpuntenfestijn

Kort na rust hadden de groen-witten met 3-0 voor moeten staan. Valente ging alleen op de keeper af en had de hoek voor het uitkiezen, maar vergat de rust te bewaren. Zijn poging ging hoog over en eindigde op de parkeerplaats.
Het overwicht in het veldspel werd daarna steeds groter en ook in de score kwam dat tot uiting. Romano Postema maakte de derde treffer, nadat Marco Rente en Schreuders goed voorbereidend werk hadden verzorgd: 0-3.
Tekst gaat verder onder de foto
Romano Postema met de vierde treffer van de avond
Romano Postema met de vierde treffer van de avond © Orange Pictures
Niet veel later mocht de FC weer voor een corner aanleggen. Dode spelmomenten zijn dit seizoen al vaker een wapen gebleken en op het AFAS Trainingscomplex bleek dit wederom. Radinio Balker kopte raak: 0-4.

Naar boven kijken

Daarmee was de koek nog niet op, want Thom van Bergen mocht na goed voorbereidend werk van Isak Määtä ook nog een duit in het zakje doen. Hij prikte van dichtbij raak: 0-5.
Met een verschil van vijf doelpunten evenaarde FC Groningen de grootste uitoverwinningen. In 1979 won het met 1-6 van FC Dordrecht en in 1978 met 0-5 van SVV. Na de overwinning blijft FC Groningen met een elfde plaats nog in het rechterrijtje staan, maar nadert het de play-offs-plekken. Aanstaande vrijdag ontvangt de FC in de Euroborg VVV-Venlo.