COA: oplopende spanningen in overbelast aanmeldcentrum Ter Apel

Politie controleert een asielzoeker in Ter Apel
Politie controleert een asielzoeker in Ter Apel © ANP
Door gebrek aan voldoende opvangplekken ontstaan er in het aanmeldcentrum in Ter Apel spanningen onder asielzoekers, medewerkers en omwonenden. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Het aanmeldcentrum is al maanden overbelast doordat er te weinig opvangplekken in ons land zijn voor nieuwe asielzoekers die ons land binnenkomen. In Ter Apel is officieel plaats voor maximaal tweeduizend personen. Maar in de praktijk zijn dat er beduidend meer.

'Al weken mensen op stoelen'

'We laten al weken mensen slapen op stoelen in wachtkamers of op matrassen op de grond. Dat houdt een keer op. Op een gegeven moment is de rek eruit', aldus de woordvoerder van het COA.
Asielzoekers stappen aan boord van de bussen naar Kijkduin
Asielzoekers stappen aan boord van de bussen naar Kijkduin © ANP
Den Haag heeft voor verlichting gezorgd, maar dat effect duurt hooguit een paar dagen
COA-woordvoerder
Afgelopen weekend werd op het nippertje voorkomen dat in Ter Apel asielzoekers buiten moesten overnachten. De gemeente Den Haag schoot te hulp door spoedopvang te regelen voor ruim honderd asielzoekers. 'Dat heeft voor enige verlichting gezorgd, maar dat effect zal hooguit een paar dagen duren', aldus de COA-woordvoerder.

45 gemeenten aangespoord via belronde

Het COA meldt maandag op zijn website dat gemeenten via een belronde worden aangespoord woonruimte beschikbaar te stellen voor statushouders. Dat zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen en daarom in ons land mogen blijven.
Bestuurders van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaan zelf 45 gemeenten bellen die weinig tot niets doen aan de huisvesting van statushouders en asielopvang. Formeel is de huisvesting van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) een wettelijke taak van gemeenten, provincies houden daarop toezicht.
Maar nu gaan het ministerie van Justitie en het COA zelf ingrijpen. Gemeenten die minder dan 30 procent doen van wat zou moeten, kunnen een telefoontje verwachten van COA-bestuurders en van ambtenaren of bewindspersonen van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken.
Iedere gemeente wordt geacht een bepaald aantal woningen voor statushouders beschikbaar te stellen. Met name gemeenten die zich niet aan deze afspraak houden, zullen worden aangesproken. Het COA noemt de eerste resultaten 'hoopgevend'.
Een aanzienlijk deel van de opvangcapaciteit in asielzoekerscentra wordt bezet door statushouders, omdat er voor hen geen woningen zijn. Het COA hoopt dat de doorstroming weer op gang komt en dat daarmee de druk op Ter Apel vermindert.
We zijn superbezorgd dat er mogelijk mensen buiten moeten slapen
Roos Ykema - MiGreat
MiGreat houdt tenten paraat
Hulporganisatie MiGreat maakt zich grote zorgen over de situatie in het opvangcentrum Ter Apel, waar het momenteel te vol is. 'Het is bijna rond het vriespunt en er is onduidelijkheid over slaapplekken. We zijn superbezorgd dat er mogelijk mensen buiten moeten slapen', zegt directeur Roos Ykema.
De hulporganisatie houdt tenten en dekens paraat.

10.000 asielaanvragen sinds begin oktober

Volgens de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben sinds begin oktober ongeveer 10.000 mensen asiel aangevraagd. In dezelfde weken vorig jaar ging het om 8.600 mensen. Het gaat om afgeronde cijfers, dus de werkelijke aantallen kunnen iets afwijken.
Bij de asielinstroom gaat het niet alleen om nieuwe aanvragen, maar bijvoorbeeld ook om nareizigers. Dit zijn mensen die naar Nederland mogen komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen.
Sinds het begin van dit jaar waren er bijna 45.000 asielaanvragen, evenveel als in 2022. In de zomer liep de totale instroom nog wat achter op vorig jaar, maar dat verschil is ingelopen.