Dorpsommetje Wittewierum in ere hersteld: 'Nu weten mensen weer wat ze wandelen'

Initiatiefnemers restaureerden het Dorpsommetje
Initiatiefnemers restaureerden het Dorpsommetje © Rik Russchen/RTV Noord
Het Dorpsommetje in Wittewierum is in ere hersteld. Op verzoek van de dorpsbewoners is het populaire wandelpad, dat deels rondom het bekende kerkje loopt, opgeknapt en weer helemaal begaanbaar.
Maandagmiddag werd er door dorpswethouder Inge Jongman en directeur Patty Wageman van Stichting Oude Groninger Kerken een informatiebord onthuld. Daarop kunnen bezoekers van alles lezen over de geschiedenis van de plek.
Het pad leidt wandelaars langs het bekende kerkje, waar in het jaar 1213 klooster Bloemhof werd gesticht. Onder leiding van Abt Emo werd het een van de belangrijkste kloosters in Noord-Nederland. Mede dankzij bijdragen van het Dinamo Fonds, Stichting Fonds Eemsmonds en het Cultuurfonds is het ommetje nu weer begaanbaar.
Tekst gaat verder onder de foto
Het informatiebord bij het Dorpsommetje
Het informatiebord bij het Dorpsommetje © Rik Russchen/RTV Noord

Gesnoeid en gerestaureerd

De dorpsbewoners zijn blij met de opknapbeurt. 'Ja, het was een hele klus, en het is nog niet helemaal klaar. Maar volgend voorjaar, als de zon weer komt, gaan we gewoon volhardend verder', vertelt Hennie Kruizinga. 'We hebben al het opschot (jonge takken, red.) verwijderd, het gras weer netjes gemaakt. De grafstenen zijn ook weer netjes, rustig aan komt alles op zijn pootjes terecht.'
Tekst gaat verder onder de foto
De grafstenen zijn schoongemaakt
De grafstenen zijn schoongemaakt © Rik Russchen/RTV Noord
Ook zijn de bomen langs de paden buiten het kerkhof gesnoeid, de waterpomp langs het pad is hersteld en het toegangshek naar het kerkhof is gerestaureerd. Het oudste graf op het kerkhof dateert van 1669. 'Ik ben tevreden!', aldus Kruizinga.

'Fantastisch dat het is hersteld'

Ook Wageman, van Groninger Kerken, is heel blij. 'Prachtig! Je kan wel gewoon een dorpsommetje maken, maar het is ook altijd leuk om te weten waar je nou eigenlijk langsloopt, wat de geschiedenis is, waar je op uitkijkt... Dus we vinden het fantastisch dat dat hier weer is hersteld.'