Expeditie Nederland over de Groningse uitvinder van het eerste elektrische voertuig

Het Universiteitsmuseum in Groningen
Het Universiteitsmuseum in Groningen © RTV Noord
Er rijden steeds meer elektrische auto's op onze wegen, ze zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. De opkomst van die stekkerauto's lijkt iets van de laatste vijftien tot twintig jaar. Toch was er bijna twee eeuwen geleden al een Groninger die een elektrisch voertuig liet rijden.
Sibrandus Stratingh was in de 19e eeuw hoogleraar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Behalve hoogleraar was hij ook uitvinder: in 1834 reed hij met een door stoom aangedreven wagen door de stad Groningen. Een jaar later ontwierp hij een karretje dat voortbewoog door middel van elektriciteit. De verdere ontwikkeling van elektrische auto's zou nog tientallen jaren op zich laten wachten.
Rond 1900 waren ze al wel te zien op de wegen, maar met de vondst van olie en de ontwikkeling van verbrandingsmotoren kwam daar een eind aan. Het rijden op benzine bleek veel efficiënter te zijn. Nu er betere accu's zijn en stekkerauto's schoner zijn dan wagens met een uitlaat lijkt het pleit beslecht: wagens met een verbrandingsmotor zullen steeds minder worden gebouwd, totdat ze helemaal verdrongen zijn door hun elektrische broer.

Kooystra en Feringa

In Expeditie Nederland komt Ulco Kooystra aan het woord. Hij promoveerde op het leven en werk van Sibrandus Stratingh. Ook zien we professor Ben Feringa, die in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde won met een nanowagentje, dat bestaat uit enkele moleculen. Feringa is in het bezit van een replica van het wagentje van Stratingh, dat hij tijdens presentaties gebruikt.
Bekijk hier een deel van de aflevering:
Expeditie Nederland eert de Groningse uitvinder van elektrische voertuigen
In Expeditie Nederland berichten verslaggevers van de regionale omroepen en het Caraïbisch Netwerk over onderwerpen die ons allemaal raken, maar die per provincie een ander verhaal opleveren. Het programma is tot komend voorjaar wekelijks op maandag te zien bij Omroep Max op NPO 2, vanaf 18:30. Voor RTV Noord maakt verslaggever Steven Radersma regelmatig reportages voor dit programma.