Henk Nijboer mag jaarlijks 100 miljoen verdelen om Groningen erbovenop te helpen: 'Serieus geld'

Henk Nijboer
Henk Nijboer © RTV Noord
Scheidend Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) is benoemd tot kwartiermaker voor de sociale agenda van Groningen. Hij moet een plan maken voor de jaarlijkse verdeling van honderd miljoen euro. Het geld is bedoeld voor het verbeteren van de sociale omstandigheden in onze provincie en in de kop van Drenthe.
Nijboer is in zijn nopjes met zijn nieuwe functie: 'Het is een hele eer. Als Groninger voel ik me erg betrokken bij het gebied. En dertig jaar lang honderd miljoen per jaar is serieus geld. Ik hoop en denk dat Groningen er over tien jaar al een stuk beter aan toe is.'
In totaal is 3,5 miljard euro beschikbaar voor de komende dertig jaar.

Gevolg van parlementaire enquête

De sociale agenda komt voort uit 'Nij begun', een pakket maatregelen om de sociaaleconomische achterstanden in Groningen (en Noord-Drenthe) in te lopen. Nijboer wordt dus verantwoordelijk voor het sociale gedeelte: 'Het geld is bedoeld voor de aanpak van armoede en onderwijsachterstanden, plus het verbeteren van de leefbaarheid en volksgezondheid in het gebied.' Jongeren krijgen daarbij speciale aandacht.
'Nij begun' is het antwoord van Den Haag op de parlementaire enquête naar de gaswinning Groningen. De enquêtecommissie stelde onder meer vast dat de gaswinning in Groningen veel schade en leed heeft veroorzaakt, waardoor er sprake is van een 'rampzalige situatie'. Nederland heeft daarom een 'ereschuld' aan de Groningers, aldus de commissie.

Takenpakket Nijboer

De voornaamste taak van Nijboer is partijen bij elkaar brengen om zo ontwikkelingen tot stand te brengen. Dat kan gaan om een nieuw dorpshuis of wijkgebouw, maar bijvoorbeeld ook extra taallessen voor jonge kinderen uit achterstandsgezinnen. Ook moet hij zorgen voor de samenhang met het schadeherstel en het Nationaal Programma Groningen, het economische versterkingsprogramma voor de provincie.
'Ik ben van plan veel het gebied in te gaan om met mensen te praten', zegt Nijboer. Hij is niet bang om tegen een muur van Haagse bureaucratie aan te lopen: 'Het geld komt uit de Rijksbegroting en is gewoon beschikbaar.' Nijboer begint op 6 december aan zijn nieuwe functie: '5 december is mijn laatste dag als Kamerlid. Dus ik heb geen dag wachtgeld.'
Henk Nijboer mag jaarlijks 100 miljoen verdelen om Groningen erbovenop te helpen: 'Serieus geld'